Wpis z mikrobloga

Obecnie jestem na UOP, ale prawdopodobnie w najbliższym czasie będę zmieniał pracodawcę i formę na b2b.
Nie mam i nigdy nie miałem JDG.
W związku z tym moje pytanie jak to najlepiej ogarnąć pod względem podatkowym itp, żeby jak najwięcej zyskać, albo raczej jak najmniej stracić?
Jak to z tymi ulgami na start?
Czy na IP Box trzeba mieć indywidualną zgodę?
Ryczałt czy liniowka?

Ktoś może ostatnio to przerabiał albo po prostu się na tym zna i może doradzić?

Czy to jednak wszystko za bardzo indywidualne i trzeba z księgową gadać?

#programista15k #pracbaza #b2b #podatki
  • 8
  • Odpowiedz
@LucaJune jak IT to tylko ryczałt. IP Box tylko dla liniowce, i tak się nie będzie opłacać chyba że zarabiasz 4-6k netto. Wtedy być może. Mimo wszystko bez kosztów i tak na it zwykle się jest, więc ryczałt.
  • Odpowiedz
@LucaJune Oszacuj najpierw roczny przychód i koszty żeby najlepsza formę opodatkowania ustalić (polecam ogólnodostępne kalkulatory z ryczałtem/liniowka/ogolne, które polski ład juz uwzględniają). To raczej już doradztwo biznesowe niż pytanie do księgowej. IP box'a (czyli mniejszy podatek dochodowy) sam stosujesz, ale dla zabezpieczenia możesz wystąpić o interpretacje indywidualną czy Twoja działalność się pod to łapie.
  • Odpowiedz
@bbkon IP Box = składka zdrowotna od przychodu bez odliczeń, korekt, kwot wolnych (o ile nie ma zasad ogólnych, ale wtedy jest 9% przychodu, w zasadzie od nowego ładu liniowka + IP Box będzie od pewnego poziomu już nieopłacalne), itp itd. karta, długopis, kalkulator, ale choćby kalkulator infakt i możesz policzyć dla różnych przychodów.
  • Odpowiedz
@URBN_Rider: No właśnie widzę jak Ci wychodzi to liczenie kartka + długopis. Tak nie za bardzo ( ͡° ͜ʖ ͡°) Praktycznie zawsze, nawet bez kosztów, bardziej opłaca się ipbox.

Przy 15k netto, bez kosztów, IP Box 85% już przewaga jest rzędu 7k/rok. Każdy koszt przechyla szalę dodatkowo na IP Box.
  • Odpowiedz
@URBN_Rider:

niereferencyjnym ZUS

XD jak już to preferencyjnym

Przewaga IP Box > ryczałt jest niezależna od składek ZUS czy są preferencyjne czy też nie. Jeżeli programista ma Indywidualną Intepretację Podatkową i przedstawiony w niej stan pokrywa się ze stanem faktycznym - nie ma podstaw do obaw większych niż przy regularnej kontroli. 95% to jest dana absolutnie z dupy.
  • Odpowiedz