Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Mirki mam prośbę czy dobrze zrozumiałem temat #pit2.
Rozumiem że jeśli nie złożę deklaracji #pit2 to moje miesięczne wynagrodzenie będzie obniżone o 425 zł podatku a jeśli złożę to wypłata będzie taka jak wcześniej ale nie będę mógł odliczyć 5k na koniec roku?
#podatki #kiciochpyta
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@serial28: PIT dwa to nic innego jak pełnomocnictwo, które dajesz pracodawcy, które sprawia, że pracodawca może w imieniu Twoim wpłacać zaliczki na poczet podatku dochodowego. Jeżeli masz jedno źródło dochodu to jest to wygodne, bo i tak masz kwotę wolna od podatku 30k rocznie powyżej tej kwoty masz standardowy podatek 17prc. Możesz oczywiście nie składać PIT 2 ale wtedy pracodawca nie będzie odliczał Ci tego podatku i sam będziesz musiał
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@MxS89: dzięki za info. Ale pytanie brzmi czy bez pit2 moja wypłata będzie pomniejszona o te 425 zł? Czy z piyem2 będzie powiększona lub identyczna jak poprzednio? Sorki ale nie ogarniam właśnie tego ()
  • Odpowiedz
@serial28: nie złożysz - będziesz miał wypłatę taką samą jak w grudniu 2021 a na wiosnę 2023 roku dostaniesz dodatkowo 5100 zł zwrotu z pitu.

Złożysz - będziesz miał wypłatę wyższą o 425zł co miesiąc ale już nie będziesz miał takiego zwrotu z pitu w 2023
  • Odpowiedz