Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@PanLenart: nawet nie idź tą drogą szukania winy w połączeniu, ja gram w fife od samego początku fut, zmieniałem dostawców, routery itd i jest zawsze to samo, teraz gram na mega #!$%@? LTE, gdzie pingi skaczą do 80-100 ms i jest to samo (czyli jeden dzień jestem mistrzem nie do #!$%@?, na drugi dzień jakbym nie umiał grać). Jest tak od zawsze, ta gra generalnie to gówno nieziemskie, maszynka do robienia
@BooB: glupoty gadasz, lacze internetowe jest bardzo wazne... ja mam UPC, mieszkam w Katowicach, konsola podpieta kablem (TO WAZNE) do konsoli - bardzo sporadycznie sa sytuacje kiedy mam jakies opoznienia.
@PanLenart: masz konsole podpieta kablem?
  • 0
@BooB: zobaczymy co wyjdzie.
@RapidoPL: konsola podpięta kablem
Dostawca mówi, że mam coś podejrzanie niskie wyniki uploadu więc chce mieć dokładne wykresy. Muszę tylko znaleźć adres serwera żeby się połączyć przez program
  • 0
@RapidoPL: jakie głupoty, człowieku ja gram na LTE i nie mam żadnych opóźnień, nie miałem nawet jednego laga od początku fify 22, wytłumacz mi jakim #!$%@? nie mam żadnych opóźnień i lagów na LTE gdzie pingi mam po 100 ms, ty nie odróżniasz lagow od ciężkiego gameplay'u. W tej grze zastosowane są algorytmy kompensujące różnice w pingu, dlatego nawet mając #!$%@? ping gra cały czas chodzi płynnie. Dopóki FIFA będzie opierała
@RapidoPL: ja mam podpiętą kablem i potwierdzam, że różnica w gejmpleju jest, ale tak jak kolega wyżej pisał. Próbowałem wszystkiego, dostawcy, router gamingowy za kilka K i tv z najniższym wtedy input lagiem za 12K.
I dalej jednego dnia mistrz a następnego dziad.

Aha, nie wspomnę ile wydałem na FP, bo wstyd napisać.
@PanLenart: adresy main serwerow futa

5.200.20.84
5.200.20.84
5.200.20.70
94.139.25.143
186.233.185.56
186.233.185.59
138.128.138.76
185.179.203.68
169.57.76.162
185.179.200.211
15.185.225.128
169.57.76.171

z polski pewnie

Server IP: 94.139.25.143 do niemieckiego serwera
natomiast serwery do gameplaya to juz glownie aws

tylko to sa serwery do authentykacji i main menu, rozmieszcenie na mapie nizej
LaylaTichy - @PanLenart: adresy main serwerow futa

5.200.20.84
5.200.20.84
5.200...

źródło: comment_1644271967aiAqgQUqTBnFMiXbvMNAqF.jpg

Pobierz
@BooB: > W tej grze zastosowane są algorytmy kompensujące różnice w pingu, dlatego nawet mając #!$%@? ping gra cały czas chodzi płynnie.

@BooB: masz na to jakies dowody czy to Twoja teoria spiskowa? Masz moze jakis link gdzie mozna o tym poczytac?
@RapidoPL: Tak, łącze najważniejsze. Grałem na neostradzie 20mb/s, światełku 300mb/s kablem i swiatle 300mb/s po wifi od innego dostawcy, różnica znikoma. Grałem również na najniższych detalach na 10 letnim kompie na lagach jak i na w miarę nowym (bez żadnych ścinek). Różnica w FC praktycznie żadna, bo ten ściek jest oskryptowany. A jak wierzysz, że tak nie jest to kup sobie monitor 240hz, internet 10gb/s i łudź się, że to cokolwiek
@BooB: w UT gram chyba juz 5 edycje, pytam bo wsrod spolecznosci jest tyle mitow i dziwnych teorii ze sie smiac chce (handicapy, lepszy drop za fifa points itd). Wiec to o czym pisales to Twoja teoria czy masz jakies potwieerdzenie tego co pisales?

@koldinho: nie wierze w nic, po prostu mowie jak jest u mnie... bardzo rzadku odczuwalny "ciezki gameplay", albo wrecz lagi. Przed podlaczeniem konsoli kablem takie cos
@RapidoPL: tu nie chodzi o teorie spiskowe, wystarczy poczytać co się dzieje na reddicie, jupitery typu Inception, który otwarcie mówi o problemach fify od zawsze (EA nawet go zapraszało na jakieś tam testy żeby ustalić co jest nie tak z tym gameplay'em), Italian Stalion, też gość który mówi jak jest. No i na zdrowy rozum, jak ktoś gra tysiące spotkań to sam może stwierdzić że coś jest nie tak, szczególnie jak
@totti10: ale ja też na łączu LTE nie mam żadnych lagów w FUT, a jak próbuje połączyć się bezpośrednio przez p2p ze znajomym, albo zagrać zwykłe sezony online (gdzie też jest połączenie bezpośrednie z przeciwnikiem) to się nie daje grać, bo ping mi skacze między 20 a 100 ;D
@PanLenart: @RapidoPL: @BooB: @totti10:
Przyczyną większości problemów jest mechanizm "lag compensation", na reddicie to dawno temu opisali.
Generalnie chodzi o to byś nie widział lagów, by wydawało się że gra chodzi płynnie dla oczu. Co to powoduje? a no właśnie to co opisujecie.

Jeśli macie okres "przegrywania" lub "kante nie potrafi podać" to przełączcie konsole na wifi ale wifi udostępnijcie z telefonu (internet komórkowy) i przetestujecie czy się
  • 0
@DarekMarek: odłączyłem wczoraj kabel jak gra muliła wieczorem. Na początku może troszkę lepiej ale potem 10 razy gorzej. 7 razy w ciągu meczu obydwie czerwone lampki, ping skakał do 80ms i mroziło obraz.
Z telefonu nie próbuję, bo nie wiem ile ta gra pobiera mb.