Wpis z mikrobloga

Pacjent dell Vostro 3800 i3-4150 4GB ram

Sprzątałem pokój i musiałem za komputerem kabel od lampki nocnej wziąć przeciągnąć bo ja wyciągałem, chciałem potem odpalić komputer ale brak obrazu … to zacząłem od pamięci bo może pamięć poruszyłem, koniec końców doszedłem ze klawiatura blokowała uruchomienie komputera bo była do HUB-A USB podłączana lecz sprawdziłem napięcia i niewiem czy są prawidłowe … Program HW Monitor

#informatyka #komputery #oprogramowanie #hwmonitor #kiciochpyta #pomoc
Pobierz
źródło: comment_1644107296Zoy0Ow8UuMs1w2AZwoG2ra.jpg
  • 13
klawiatura blokowała uruchomienie komputera

@Own3d_23: taka na usb? Prawdopodobnie uszkodzony kabel, zajechałem kiedyś do laptopa bo się nie uruchamia, podstawowa czynność odłączyć wszystko w postaci badziewnej myszki, #!$%@? laptop działa...
@Own3d_23: To gdzie napięcie 12V ? Nie ważne czy laptop czy stacjonarny, wartości znacznie za niskie, to 5V jest od USB, najlepiej jak odłączysz wszystko co możliwe z portów USB bo chyba cos tak nie bardzo gra, odlącz wyłącz komputer na 10 min, włącz i sprawdź napięcia programem aida64 extreme.
@Own3d_23: Przy takich wartościach ten komputer nie bardzo ma jak sie uruchomic, odłączyłeś wszystkie zbędne rzeczy z portów?

Jeszcze można sprawdzić dodatkowo multimetrem na liniach 5 i 12V czy faktycznie to prawda, jednak najprawdopodobniej zasilacz jest do wymiany i to szybciutko bo jak sie spali to moze wszystko uszkodzic i nie uratujesz nawet danych z dysków.
@Own3d_23: Dogorywa, mozesz na własną odpowiedzialność odpalić coś co mocno obciąży komputer na film w h265 lub nawet youtuba na wysokich rozdzielczościach i zobaczyc temperatury, tak, powinien sie sam restartować ale nie zawsze tak jest, najlepiej kup miernik za 15 zł w obi czy gdzies i sprawdź stan faktyczny, takie napięcia raczej nie pozwalają na włączenie komputera, z drugiej strony jeśli padłby czujnik to np od jednej linii a nie wszystko