Wpis z mikrobloga

moja zajebista ekipa budowlana robi mi płytę betonową na gruncie - taki pseudo tarasik. Grunt rodzimy, piasek 40cm, beton 12cm. Standard..

Zastanawia mnie jednak bok tego tarasu, bo powstanie murek oporowy, szeroki na 12 cm betonu wysoki na pół metra. Ekipa mówi że nie trzeba nawet żadnego zbrojenia dawać, ale trochę się boję, że ten piach na 40cm rozsadzi ten beton. Kupiłem im siatkę posadzkową chociaż żeby położyli, ale nie wiem czy to wystarczy. Ekipa z kolei mówi że przesadzam i że praktycznie nie ma tam żadnej siły działającej.

Proszę o wyrok wykopowych ekspertów, jebnie czy nie jebnie.

#budujzwykopem #budowadomu
hipodrom - moja zajebista ekipa budowlana robi mi płytę betonową na gruncie - taki ps...

źródło: comment_164392052044o5HhyTxkHK9psK3BgWAl.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
@AleDlaczegoTak: hmm, teoretycznie nie wiem czy może to wypłukać. To jest sporo nad terenem, więc ten piasek na 99.9% będzie zawsze suchy. Może minimalnie kapilarnie będzie podciągał, ale też nie za bardzo... To jest sucha cześć pod daszkiem.

@elf_pszeniczny: Tak, zakupiony przywieziony piach za dolary
  • Odpowiedz
@hipodrom: piasek nie wysadzi bo to grunt niewysadzinowy (po zamarznięciu nie zwiększa swojej objętości). Chodzi o zbrojenie w murku czy w płycie? Tak czy siak warto dać chociażby jako przeciwskurczowe żeby nie popękało w trakcie schnięcia bo majstry pewnie nie będą pielęgnować zgodnie ze sztuką.
  • Odpowiedz
@hipodrom: niech wsadzą te zbrojenie co im dałeś, najpierw wyleją murek na górę murka niech położą papę i dopiero potem leją płytę. Tak żeby płyta leżała na murku i żeby nie była z nim połączona wtedy siły z płyty nie będą się przenosić przez naroże na murek a na sam murek będzie działać tylko i wyłącznie parcie piachu. Tylko wtedy murek musi być dobrze utwierdzony w gruncie.
Albo niech dodadzą pręty
  • Odpowiedz