Wpis z mikrobloga

@norbert108 na zimę tak naprawdę potrzebujesz najtańszych felg i jakieś dobre oponki i możesz sam przerzucić, duża oszczędność czasu i kasy. No ale tak jak kolega pisał warto je jednak najpierw wyważyć przed sezonem więc wizyta na wulkanizacji i tak będzie
  • Odpowiedz
@norbert108: ja do każdego auta do tej pory zawsze miałem dwa komplety kół. Raz że wygoda, bo mogę zmienić koła wtedy, kiedy mi to pasuje, bez stania w kolejkach bo spadł śnieg i wszyscy się obudzili. Dwa, że w razie potrzeby mogę mieć opony o różnych rozmiarach gdy na lato chcę mieć niższy profil. Ale przede wszystkim to oszczędność czasu i pieniędzy. Aktualnie za wymianę opon wołają ponad 100 zł,
  • Odpowiedz
@norbert108: To zależy ile kosztują felgi. Mam dwa auta: corsa D i citroen c4 cactus. W tym pierwszy felgi kupowałem z 8 lat temu i był to bardzo popularny model (do wielu aut), za 100zł szło dorwać komplet używek w dobrym stanie. I tak właśnie zapłaciłem. Ale w Cactusie 5 lat temu felgi były nietypowe, chyba tylko jakieś pojedyncze i nowe modele citroena i peugeota je miały i kosztowały fortunę.
  • Odpowiedz
@furcio a pisałem coś o brzydkich felgach? To że będą tanie nie znaczy że będą brzydkie. Są gusta i gusciki i każdy robi jak uważa i jak mu lepiej. Mi ze względu na eksploatację w naszych zimowych warunkach wystarczą takie jakie mam ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
Ale przede wszystkim to oszczędność czasu i pieniędzy

@goferek: Zerowa, albo wręcz jesteś na minusie:
- musisz kupić dodatkowe felgi, co jak sam policzyłeś kosztować będzie więcej niż wymiana opon przez 5 lat
- na wulkanizację i tak musisz przed/po każdej wymianie pojechać, żeby wyważyć koła
- dodatkowo tracisz czas na samodzielną
  • Odpowiedz
- musisz kupić dodatkowe felgi, co jak sam policzyłeś kosztować będzie więcej niż wymiana opon przez 5 lat

@Strus: ale felgi wciąż masz i mają one wartość zbliżoną do wartości zakupu, a nie są do wyrzucenia po 5 latach

- na wulkanizację i tak musisz przed/po każdej wymianie pojechać, żeby wyważyć
  • Odpowiedz
wystarczyło poczytać na mirko jak to wyglądało, gdy spadł śnieg. Ludzie szukali serwisów z wolnym terminem szybciej niż za x dni.

@goferek: Nie ma przepisu że opony na zimowe możesz wymienić dopiero jak spadnie śnieg ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz