Aktywne Wpisy
Kantar +72
Mi się podoba zawieszenie babiarza.
Wiadomo że ci głupsi będą coś o tym sapać (zabierajo wolność xDddd) ale jak babairz ma ochotę na dodawanie takich uwag jak wujas przy weselu to niech to robi prywatnie przed telewizorem a nie za państwowe pieniądze.
W normalny kraju pewnie dostałby jeszcze karę pieniężną
#paryz2024
Wiadomo że ci głupsi będą coś o tym sapać (zabierajo wolność xDddd) ale jak babairz ma ochotę na dodawanie takich uwag jak wujas przy weselu to niech to robi prywatnie przed telewizorem a nie za państwowe pieniądze.
W normalny kraju pewnie dostałby jeszcze karę pieniężną
#paryz2024
GeDox +1539
Co dzień będę wrzucał tego posta. Dopóki nie zostanie przewieziony do polskiego aresztu.
Sebastian Majtczak urodzony 31.05.1991 w Bonn, zamieszkały w Łodzi, prowadzący spółkę Rigello Sp. z o.o. jest poszukiwany czerwoną notą Interpolu.
#majtczak #sebastianmajtczak #codziennymajtczak
Wołam: @zarty-na-bok
Sebastian Majtczak urodzony 31.05.1991 w Bonn, zamieszkały w Łodzi, prowadzący spółkę Rigello Sp. z o.o. jest poszukiwany czerwoną notą Interpolu.
#majtczak #sebastianmajtczak #codziennymajtczak
Wołam: @zarty-na-bok
więc niestety - albo przerzuć się na wydruk z kasy albo płać
możesz ewentualnie ponegocjować obniżkę za sprzedaż, ale ilość pracy jest neizerowa
a w czasach JPK trzeba zaksięgować każdą fakturę - parę lat temu można by to zrobić jednym wpisem z ewidencji
JPK od klienta to nie świętość.
Klient coś pokombinuje i źle zaciągnie kwotę, nabywcę, będzie błędne oznaczenie transakcji, błędne lub brak oznaczenie GTU, brak oznaczenia FP, nieuwzględnienie zaliczki, sprzedaż środka trwałego, błędne nabicie na kasę i wiele innych.
Ale skąd wiesz że nabywca jest zły? skąd wiesz że kwota jest zła?
Brak oznaczeń, ok. Ale np skąd księgowy ma wiedzieć ze nabywca jest powiązany?
Tak, księgowy może wyłapać jakieś błędy i przejrzenie na pewno nie zaszkodzi i można cos znaleźć. Mi np kiedyś na stacji na której zawsze kupuje paliwo wystawiono rachunek a nie fakturę i tego nie zauważyłem i potem namierzali mnie żeby
Jeśli prawdopodobieństwo błędu wynosiłoby 1 promil, to miałbym kilka błędów w jednym miesiącu. A prawdopodobieństwo jest wyższe.
Osoby wystawiające faktury popełniają masę błędów.
Jesteś w stanie, ale jest duże prawdopodobieństwo, że coś spieprzysz. Dlatego faktury
Teraz prowadzę swoją sam.
@niegwynebleid: Każdy się myli, nie uważam że to nie powinno zostać zweryfikowane. Uważam ze żadna ze stron nie ma pełnej wiedzy aby dokonać weryfikacji a nawet księgowy może mniejszy zakres zweryfikować niż pracownik/właściciel firmy.
Zaraz, zaraz dlaczego faktura ma się różnić od JPK? JPK powinno zostać wygenerowane z faktur, jeśli ktoś tworzy JPK osobno to tylko generuje nowe
wystarczy sytuacja, że ktoś coś poprawia w fakturze i nie wygeneruje nowego JPK, albo zapomni o tym i wrzuci starą wersję faktury. Księgowy działa po pierwsze na dokumentach. JPK od klienta to tylko pomoc.
@niegwynebleid: jeszcze powiedz że wszystkie faktury kosztowe wklepujecie z palca z papierów przyniesionych przez klientów, NIP, daty, kwoty, stawki, pozycje. Zapewne takie biura jeszcze długo będą na rynku, ale bez automatyzacji skala takiego biznesu będzie się
Oprogramowanie nie jest za drogie. Za to jest za wolne. Są biznesy, w których OCR miałby sens, na pewno miałby sens w pełnej księgowości przy fakturach z milijonem pozycji - ale to akurat może być wyeliminowane przez nowe e-faktury.
W każdym razie nie chodzi o efekt skali. 90% firm to małe firmy, które trzeba