Wpis z mikrobloga

Problem!

Zacząłem biegać 2 tygodnie temu, zaczynałem od 30 min ciągłego biegu dochodząc do 45 min, biegając 4 razy w tyg.

ale w tygodniu 3 w poniedziałek po dwóch dniach przerwy od biegania zaczeły mnie bardzo boleć łydki, wręcz puchnąć, dziś już nie dałem rady biec więc zastosowałem marszo bieg, podejrzewam, że przyczyną może być to, że zaczełem przyjmować odżywki, a mianowicie kreatyne, HMB i Bcaa. Ktoś pomoże mi to naprawić?? I czy dobrze myślę, że to po odżywkach? :)

#bieganie #silownia #dieta
  • 12
@KusyZTR: jak biegasz, to wszystkie odżywki spływają Ci razem z krwią do łydek i tam zastygają. Teraz zrobiłeś dwa dni przerwy, napłynęło jeszcze więcej koksu i dlatego czujesz ból i puchnięcie. dla równowagi chodź trochę na rękach, wtedy wszystko się równomiernie rozprowadzi.
@KusyZTR: Regeneracja to kluczowa sprawa. Odpocznij, a jak wrócisz do treningu, to nie zwiększaj intensywności. Pobiegaj sobie spokojnie miesiąc każdy trening po pół godziny, a weekendowy bieg po 45 minut. Dopiero po 4-6 tygodniach podnieś lekko intensywność.

Daniels zaleca skokowe podnoszenie intensywności, nie tylko ze względów zdrowotnych, ale też ze względów psychiczno-motywacyjnych. Przy skokowej zmianie intensywności lepiej widać postępy, a to motywujące.
@KusyZTR: Ciesz się, że to tylko spadek motywacji. U mnie było odwrotnie. Zanim spadła mi motywacja, od przesadnych obciążeń naderwał mi się Achilles i zrobiło się zapalenie. Od półtora roku nie jestem w stanie normalnie biegać.