Wpis z mikrobloga

@ortaliontrenera: Nie chodzi mi że te kraje ze sobą współpracują. U Turków mi chodzi o rozlekłe branie udziału w konfliktach w Syrii, Libii, okupowanie północnej części Cypru, grożenie Grekom wojną, mocna dyskryminacja tureckich obywateli kurdyjskiego/ormiańskiego/greckiego pochodzenia.
@Brazylia czy ja wiem czy władze rosyjskie są z naszej perspektywy takie złe? Oczywiście Putin to #!$%@? ale to zwykły gangus i złodziej - moim zdaniem jego życiowym celem jest zarobić dolary i dać zarobić dolary swoim kumplom. Nacjonalizm i religia to tylko narzędzie do utrzymania władzy. O wiele groźniejszy byłby nacjonalista z krwi i kości jak Limonow czy Nawalny.

Oczywiście nie potępiam wspierania nawalnego w kontekście potencjalnej demokratyzacji Rosji. Jeżeli mamy
Są 4 kraje w Azji których władzom trzeba ukręcić łeb, bo są zagrożeniem dla światowego pokoju: Rosja, Chiny, Turcja, Iran.

@Brazylia: Ho ho, mamy tu prawdziwego geostratega. Mało kto jest w stanie dojrzeć większe zagrożenie w Turcji i Iranie niż chociażby Pakistanie i Korei Północnej.