Wpis z mikrobloga

Mirki.
Ja robie coś źle, czy tak musi być ? Przechodzę na feudalizm i pomijam już fakt że w ciągu jednego dnia buduja mi się miasta i kościoły, to najbardziej creepy opcja jest fakt że na burmistrzów wskakuja jacyś randomowi goście.

Jest szansa bez konieczności obalania ich żeby samemu wyznaczać ludzi którzy dostana włościa ? Człowiek buduje jakieś relacje, dba o wpływy a nagle ziemię dostają ludzie z czapy którzy nawet relacji nie maja na + z władca.

Jak wy sobie z tym radzicie ?
#ck3 #paradox
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Siemien:
U mnie tam kościoły i miasta nie budują się po przejściu na feudalizm. Ale jak ty ich nie zbudowałeś to czemu chciałbyś nimi dzielić ;) Sami se zbudowali tos ami se obsadzili :)

Żeby coś komuś przyznać to trzeba to najpierw mieć.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@FreeSheep no ale jak mam ustrój plemienny to nie mogę nic budować poza ulepszeniami mojego grodu, w momencie kiedy przechodzę na feudalizm automatycznie pojawiaja mi się miasta, kościoły i wasale randomy ?
Ja z chęcią sam bym sobie te miasta i kościoły wybudował, tylko nie mam takiej możliwości ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Siemien: Szczere powiem że grałem dawno i nie pamiętam. Wydawało mi się że w feudalnym można budować świątynie było ale z wiki wynika że jednak nie. (chyba w #ck2 można)

Co do świątyni to wydaje mi się że jakieś ustawienia w religii decydują czy biskup się sam mianuje czy możesz go mianować.
Co do miast to chyba i tak nie możesz dać "każdemu" bo będzie miał karę za
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@FreeSheep tak majatkami kościelnymi zarządza biskup i w Katolicyzmie nie mogę go mianować w sumie normalne i logiczne.

Ale to że pojawia się miasto i moim wasalem zostaje jakiś ktoś i nie mam na to absolutnie żadnego wpływu normalnie mnie skręca :(
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
Jakby ktoś tu trafił i szukał podobnej pomocy to jest mod Feudalizing+ samo wpisanie feudal w wyszukiwarce warsztatowej da efekty. Mod naprawia to o czym pisałem
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Siemien: Też mnie to wkurza, ale te miasta nie wpływają jakoś mocno na rozgrywkę, oni i tak nie mogą nic dziedziczyć ani nawet się żenić, tak dla picu tych burmistrzów dodali. Więcej zmienia to że na feudaliźmie tracisz 2/3 dochodów i wojska, i masz pełno prestiżu którego nie ma na co wydawać.
  • Odpowiedz
@Siemien: Poprawka, burmistrza można faktycznie samemu wybrać przez "grant title" jak się obecnego najpierw zdymisjonuje. Okazuje się, że są całkiem przydatni, bo jak wręczysz im całe hrabstwo to zamienia się w "grand city" i generują w nich całkiem sporo golda, a do tego zapewniają stabilność: nie atakują nikogo i nie mają dramy z sukcesją, bo zamiast dziedziczenia mają randomową elekcję. Jedyny haczyk taki, że dostarczają mniej wojska.
  • Odpowiedz