Wpis z mikrobloga

@bondziorno: To, że kredyty stają się droższe to jasna sprawa, ale nie bardzo kumam jak kreacja pieniądze poprzez dodruk ma się stać droższa wraz ze wzrostem stóp. No i co z już wykreowanym pieniądzem? Jak rozumiem podniesienie stóp zmniejszy cyrkulację pieniądze co również wpłynie na zmniejszenie inflacji, tak?
  • Odpowiedz
@adam-nowakowski: po chamsku zabiera się kasę z kieszeni ludzi zakredytowanych. No i akcja kredytowa zwalnia a więc dopływ pieniądza do systemu. To może działać jak państwo też wstrzymało by przez swoje działania dopływ kasy :D A jest jak jest...
  • Odpowiedz
@Togira_Ikonoka Czemu zaraz po chamsku? Sam mam kredyt hipoteczny za granicą i taka akcja była do przewidzenia. Trzeba pamiętać, że każda osoba która bierze kredyt w banku w pewien sposób zabiera pieniądze wszystkim którzy kredytów nie mają poprzez inflację.
  • Odpowiedz
@bondziorno: Bo zwykli ludzie znów odpowiadają za błędy polityków i bankierów centralnych. Przecież kredyty na stałej stopie są niedostępne w Polsce a dopiero od niedawna można zamrozić WIBOR na 5-7 lat za cenę wyższego oprocentowania. Racja Ci ludzie przyczynili się do inflacji. Tak jak się przyczynił polski rząd przez swoją szkodliwą politykę gospodarczo podatkową jak i RPP utrzymująca realnie ujemne stopy procentowe od roku 2018. Uważam po prostu że konsekwencje
  • Odpowiedz
@Togira_Ikonoka Nie wnikam w aspekt polityczny, , bo od wielu lat mieszkam za granicą. Nawet w kraju w którym stopy są stabilne wziąłem drozszy kredyt ze stałym oprocentowaniem na 5 lat, żeby nie dopuścić do sytuacji jaką mają ludzie w Polsce w tej chwili.
I tu się pojawia sedno problemu, rozmawiając ze znajomymi z Polski nie mogłem uwierzyć jak smeisznie Niskie płacą raty. Teraz sytuacja jest trochę jak z frankowiczami, dopóki
  • Odpowiedz