Wpis z mikrobloga

Temat z wczoraj ;)

Witam od jakiegoś czasu wypadają mi włosy. Zastanawiam się nad przeszczepem. Włosy blond, słabe. Wiek - 32 lata. Chciałbym zawalczyć o siebie i gdybym odzyskał chociaż 50% tego co było kilka lat temu to byłbym zadowolony. Ostatecznie, jak już nie będzie z czego zbierać to zdecyduje się na zgolenie na łyso. W rodzinie od strony ojca wszyscy bruneci z mocnymi włosami. Niestety włosy mam po mamie i podobnie jak jej siostry, jest blondynką i ma liche włosy.
Nie ukrywam, że jest to temat istotny dla mnie bo włosy to był mój atut - jeden z niewielu :)

Stan na dziś :

#lysienie
#przeszczep
Pobierz Reelag - Temat z wczoraj ;)

Witam od jakiegoś czasu wypadają mi włosy. Zastanawiam...
źródło: comment_16414939615B0I9REJ1wF9oQqA3iXaFp.jpg
  • 9
@Reelag: jeszcze nie jest źle. Oprócz postępujących zakoli podejrzewam diffuse thinning - mieszki włosowe miniaturyzują się na całej górze i włosny rzedną. Zahamować i odwrócić ten proces może bloker DHT typu finasteryd.

Masz fotkę właśnie z góry?
Poczytałem coś tam o tym diffuse thinning i chyba masz rację. Robi mi się z włosów siano na głowie. Muszę mocno podsuszyć suszarką aby napęczniały po myciu. Ogólnie teraz noszę się na kitkę - na samuraja ale hmm to jest tylko doraźne rozwiązanie.

Finasteryd - kto to przypisuję i do jakiego lekarza się udać ? Jakieś badania dodatkowe zrobić ? Na krew, hormony, testosteron itd ?
@Reelag: najlepiej wybierz się do dobrego dermatologa który specjalizuje się w łysieniu i dodatkowo jest trychologiem. Weź receptę na finasteryd i spróbuj, zobaczysz czy możesz brać

Trycholog nie jest lekarzem tylko specjalistą od włosów, więc recepty nie przepisze. Przy okazji dermatolog przeprowadzi wywiad, dowiesz się co to DHT, łysienie androgenowe i zderzysz to z informacjami od nas

Badania krwi nie są konieczne, długi temat. Możesz zrobić, ale dowiesz się tylko że
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Reelag: działałes cos z wlosami dalej? Bo ja właśnie ten sam wiek i sytuacja podobna jak u Ciebie. Kminie żeby zrobić przeszczep ale nie chcę żeby potem robił się lysy placek za przeszczepionymi włosami :/