Wpis z mikrobloga

Chleb powszedni ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:

Z mąki pszennej - 400 g typ 550, 150 g typ 2000
Drożdże
Ok. 450 ml wody (około, bo nigdy nie wiadomo ile chlebu potrzeba, dużo zależy od wilgotności pomieszczenia itd.)
Łyżka soli

Pieczony w żeliwnym garze - 30 minut z przykrywką i 15 minut bez.

Aktualnie wmawiam sobie, że takie rustykalne pęknięcia są ładne, bo nie umiem ładnie nacinać bochenków ( ͡º ͜ʖ͡º)
#chleb #bojowkapiekarska #pieczzwykopem
adormidera - Chleb powszedni ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚

Z mąki pszennej - 400 g typ 550, 1...

źródło: comment_1641409391iiwc6KDAlgLQImmeElsOEI.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • 0
@malebro w piekarniku - najpierw podgrzewasz sam garnek w 220-230 stopniach, wkładasz ciasto, przykrywasz i pieczesz. Chodzi o to, że gorący, zamkniety garnek działa jak mały piec chlebowy - wilgoć jest zamknięta i chleb dobrze wyrasta i ma chrupiącą skórkę. Po odkryciu dopiekasz chleb z wierzchu żeby nabrał koloru.
  • Odpowiedz