Wpis z mikrobloga

Pytanie jest takie, czemu wibor 6m na którym mam kredyt już kilka dni temu był sporo wyżej niż dzisiejsze stopy które ogłosił Galpiński? ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)
Przecież od zawsze był tylko o ~0.2pp wyższy od stopy referencyjnej
Aktualnie kredyt juz mam przeliczony na sporo wyższym wiborze niż dzisiejsze stopy a kolejne przeliczenie w czerwcu. Czyżby jasnowidzenie banków aby już zacząć zbierać szekle za pierwsze półrocze?

Różnica miedzy wibor 6m a stopą referencyjną to było 1,1pp w momencie przeliczania kredytu 15 grudnia

Czuję się jakby mnie ktoś oszukał/wyruchał (*choose one) bo okazuje się że nikt nie ma kontroli nad tym ile hajsu wycisną teraz z kredytów
#finanse #kredythipoteczny
  • 10
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: na podstawie jakiego prawa mają taką możliwość? Opierać oprocentowanie kredytów na jasnowidzeniu ...

p.s. Moze od razu niech dadzą wibor na 10%, wykopowi eksperci czy bankowi, co za różnica ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@sados2191: Na podstawie tego, że jak się zadeklarujesz na dany procent na rynku międzybankowym to musisz pożyczyć bez gadania. Jak banki widzą co się dzieje to nie chcą pożyczać na realnie ujemny procent. To deklaracja tego za ile bank pożyczy swoje pieniądze innemu bankowi. Czy ty masz prawo powiedzieć sąsiadowi, że pożyczysz mu jedynie po stopie 5% mimo że aktualna stopa NBP to 2,25%?

To że kredyty są powiązane z WIBORem
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer:

Czy ty masz prawo powiedzieć sąsiadowi, że pożyczysz mu jedynie po stopie 5% mimo że aktualna stopa NBP to 2,25%?

W dniu pożyczki jak najbardziej. Ale iść do sąsiada za miesiąc i mu powiedzieć, że wskaźnik na którym mieliśmy bazować mi nie odpowiada i sobie życzę więcej to już chyba nie bardzo?
  • Odpowiedz
@dzem_z_rzodkiewki: po prostu banki znalazły dodatkowe źródło dochodu. WIBOR polega w skrócie na tym, że banki deklarują za ile pożyczyłyby sobie nawzajem pieniądze klientów. A że tego nie robią, bo nie muszą, to wpadły na genialny pomysł, aby deklarować znacznie więcej niż wynosi stopa referencyjna NBP. Bo kto im zabroni? ( ͡° ͜ʖ ͡°) 1 punkt procentowy więcej, to pewnie dodatkowe miliardy dla nich, a póki PiS
  • Odpowiedz
@dzem_z_rzodkiewki: Raty w Wibor 6M są aktualizowane jak nazwa wskazuje co 6 miesięcy. Jego wartość mniej więcej odwzorowuje oczekiwaną stopę za pół rok. Dlatego jak teraz stopy rosą to 6M jest wyżej oprocentowany niż 3M, a przy obniżkach będzie odwrotnie.
  • Odpowiedz
  • 0
@dzem_z_rzodkiewki no właśnie to jest zarówno wada jak i zaleta wiboru. Wada, bo jest teraz #!$%@? w kosmos oczekiwaniami banków. Zaleta, bo nie ma już az tak dużego potencjału do wzrostu. Ostatnie podwyżki stóp pokazały, że nie poszedł za nimi drastyczny wzrost wiboru. To co się teraz wydarzy, to prawdopodobnie stopa referencyjna dogoni wibor, i tyle.

A że sposób ustalania wiboru to patologia, to inna sprawa.
  • Odpowiedz