Wpis z mikrobloga

Mam taki problem, że jak robię zadania np. na maty w 2 ruchach. To nie jestem w stanie zobaczyć współdziałania wszystkich figur na raz i zapamiętuje/zaznaczam pola, które atakuje dana figura, a później przy zrobieniu ruchu sprawdzam jeszcze raz czy coś się nie zmieniło, czyli czy nie odsłaniam jakiegoś ataku przeciwnika albo nie zasłaniam inne swojej figury. Mam wrażenie, że rozwiązywanie zadań w ten sposób hamuje mój progres i powinienem dążyć do zobaczenia wszystkiego na raz ale nie wiem jak to robić.
#szachy
  • 4
  • Odpowiedz
Mam wrażenie, że rozwiązywanie zadań w ten sposób hamuje mój progres

( _)

@r4do5: rysowanie strzałek/zaznaczanie pól na pewno pomaga w znalezieniu rozwiązania, ale trochę rozleniwia umysł i spowalnia rozwój ;)
Nie wiem czy jest jakiś dobry sposób, oprócz ćwiczenia. Być może poćwicz więcej matów w jednym, albo spróbuj maty w 2 z mniejszą ilością figur :D
  • Odpowiedz
@Futyporyt27: Faktycznie, zauważyłem, że progres często zachodzi jak się cofam do czegoś super prostego co wydawało mi się, że już rozumiem całkowicie.

Przez ostatnie ponad 2 tygodnie zrobiłem ponad 600 zadań na maty w 1 i 2 ruchach ale robię zadania z lichess i powiedzmy, że regulacja poziomu trudności jest niewystarczająca, a w dodatku wbiłem 2100 w zadaniach, więc mi nie losuje zadań poniżej 1500.

A może masz jakąś książkę z
  • Odpowiedz
zauważyłem, że progres często zachodzi jak się cofam do czegoś super prostego co wydawało mi się, że już rozumiem całkowicie.

@r4do5: o to chodzi, żeby bardzo dobrze opanować podstawy i czuć się w nich komfortowo, zanim zabierze się za trudniejsze tematy ;)
Tak jak pisałeś, robienie zadań na poziomie 2k trochę mija się z celem i to jest największy problem w zadaniach przez internet w porównaniu z tymi z książek :D
  • Odpowiedz
@r4do5: ale po co robić zadania na proste maty. wg mnie lepiej robić zadania w których do końca nie wiadomo o co chodzi. i nie rozumiem jaki masz problem z zadaniami. jeżeli ci ucieka koncentracja w liczeniu wariantów, to licz do skutku, aż będziesz PEWIEN, że jest ok.
  • Odpowiedz