Wpis z mikrobloga

@PurpleHaze: To to wiem, pytam jak to wyglada na polskim amazonie teraz. Bo do pewnego momentu poczta polska ogarniała większość przesyłek i zastanawiałem się czy już zostali w------i czy nie
  • Odpowiedz
@shelby0153: @picasssss1: a to widzisz. Amazon.pl ma umowe z poczta polska i paczki cisna pocztexem.
Do tego jest mozliwosc wysyłki do paczkomatu, ale byc moze inpost tez obaluguje dostawe do domu np. wlasnie w swieta.

Amazon nie pozbedzie sie poczty, bo pocztex dosc sprawnie z nimi dziala (przynajmniej z mojego doswiadczenia). Amazon jako klient strategiczny poczty, jest traktowany priorytetowo i oni serio sie staraja ogarniac dobrze te paczki.
  • Odpowiedz
@picasssss1: @shelby0153: @PurpleHaze: Amazon dość mocno dociska swoich dostawców, zwlaszcza pod względem ceny, i po prostu korzysta z praktycznie każdej firmy kurierskiej na rynku jednocześnie. Ot i cała tajemnica.

Pocztex, InPost, DHL, DPD - tymi aktualnie wysyłają na pewno, klient nie ma wyboru przy dostawie pod adres, dopiero jak przygotują paczkę to pojawia się numer listu i przewoźnik.

Takie podejście pozwala im negocjować warunki na bieżąco,
  • Odpowiedz
@shelby0153: wiesz amazon zanim rusyzla polska strona korzystal z uslug poczty. Rzeczy z europejskich amazonow, ktore byly na magazynach w PL, szly tylko i wylacznie pocztexem.

@PurpleHaze: Nie tylko. Z Amazon.de często też DHL jechało.
  • Odpowiedz
ale w krajach zachodnich pracować dla Amazona to big deal.

@piker: no tak, royal mail w uk robi kokosy dzięki temu, tylko że RM działa faktycznie sprawnie i to nie tylko przy wysyłkach dla amazona, ale generalnie. Dlatego ciekawiła mnie sytuacja poczty polskiej.
  • Odpowiedz
@shelby0153: Poczta Polska wozi dużo dla Amazona, generalnie usługi Pocztexu nie odbiegają od średniej w Polsce. Ludzie narzekają na usługi listowe, ale z tych Amazon nie korzysta.
  • Odpowiedz