Wpis z mikrobloga

Czechosłowacja

@djtartini1: nie nie nie, ja mówię o Czechach. Nie Czechosłowacji. Czechy były biedniejsze niż Posen i okolice.

zaś Pomorze i Prusy to były najbiedniejsze rejony II Rzeszy, pamiętam jak Guderian napisał, że pochodził z Pomorza i zawsze był posmiewiskiem.

@djtartini1: NRD jest pośmiewiskiem w Niemczech, a gdybyś dał Ukraińcom czy nawet Polakom ich poziom życia, to zesraliby się ze szczęścia.

Jeśli chodzi o kolej i drogi to nawet nie
Pobierz
źródło: comment_1640273518toVOQL7LlTXqW6l1yRmfSD.jpg
@Atreyu: to tak jak po 89r, gdyby nie kapitalisci to byscie nie mieli karmy dla kota, za komuny nie bylo, dopiero po 89r pojawil sie w polsce wiskas, nie wiem czy w pewexie byla wogle karma dla kota.
tak samo bylo by z pradem, na pewno by go nie bylo
Ok, rzeczywiście ale to co piszesz, że Wielkopolska i Pomorze były bogatszymi regionami od Czech też nie jest prawdą. Czechy były głównym zagłębiem przemysłowym Austro-Węgier, a Wielkopolska i Pomorze peryferiami II Rzeszy.

@etxeberia: to jakby powiedzieć, że Wyoming nie jest bogatsze od Donbasu, przecież Wyoming to peryferia USA, a Donbas to główne zagłębie przemysłowe Ukrainy. Austro-Węgry w porównaniu Prus/Niemiec to było państwo prymitywne.
? Czechy były jednym z najbardziej zindustrializowanych regionów

@etxeberia: W BIEDNEJ #!$%@? AUSTRII XD
Nie wiem, porównaj sobie Lagos w Nigerii, najlepiej rozwinięty region tego państwa, do Podkarpacia xD Teraz to naprawdę eot