Wpis z mikrobloga

Zgodnie z wyzwaniem od @toodrunktofuck chwalę się (choć to za dużo powiedziane - pierwsze koty za płoty!) bułeczkami ziemniaczanymi. Przepis wart spróbowania, rodzina zadowolona ja natomiast nieco mniej. Muszę popracować nad chrupkością pieczywa, bo coś mi ostatnio nie wychodzi ( ͡° ʖ̯ ͡°)
W tle wędlina z indyka z #szynkowar ja wiem, że wygląda jak... A smakuje jeszcze lepiej ( )

#bojowkapiekarska #wedlinydomowe i chyba #polskiedomy bo obowiązkowa cerata u teściowej jest! :D
depeszowiec - Zgodnie z wyzwaniem od @toodrunktofuck chwalę się (choć to za dużo powi...

źródło: comment_1639217742t7PtYu2SqVirNvxjkxHsWK.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • 0
@clas do słoików? Ciekawy pomysł, nie pomyślałem o tym. Czasem faktycznie używać SV do szynkowara ale głównie jednak robię w nim jakieś mięsiwa itp :)
  • Odpowiedz
@depeszowiec: generalnie inspiracja dla mnie to: nomart
Ale to jak z szynkowarem. Można improwizować jak się chce. Żeberka będą pierwszy raz. Sól (ok 15 g na kg), dwie łyżeczki pieprzu. Dwie papryki ostrej (jak ktoś nie przepada to jedna),jedna wędzonej papryki, łyżeczka czosnku suszonego. To spożycia od razu to wydaje mi się ze wystarczy 1,5 h w 80 stopniach dla słoika ok 300 g. Jeśli przechowywanie na długo to jeszcze
  • Odpowiedz
@clas: Jasne, że jestem zainteresowany! Dziel się przepisami - będę wdzięczny. Za ten już Ci dziękuję i trzymam kciuki aby żeberka wyszły wyśmienite :) Nomart oczywiście kojarzę ale przyznam szczerze, że tego przepisu nie. Raz jeszcze dziękuję!
  • Odpowiedz
@depeszowiec: No wiec po 1,5 h są jeszcze twarde. To zdecydowanie za krótko. Jutro i pojutrze będę pasteryzował jeszcze raz, wtedy sprawdzę czy zmiękły.
  • Odpowiedz