Widział ktoś gdzieś paski/karty testowe do ultrafioletu, do określania długości fali? Sporo znajduje takich kart ale w formie dozymetru (zaciemnia się pod wpływem naświetlenia) albo dozymetru z rozgranicz iem uva, uvb, uvc - ale nie znajduje takiego selektywnego testu, który rozpozna konkretne długości fali.
1. Kiedyś na jakichś targach widziałem Tester (w formie jednorazowych kartoników) który miał zestaw pasków które ciemniały od długości fali od 405nm w dol, chyba gdzieś do 200nm- po tym "do którego paska się zaciemniło i jak bardzo " bylo można określić widmo uv
2. Sam mam Tester do 365nm w formie paska fluorescencyjnego, którego pobudza tylko okolica 365nm, nie świeci w 395, 405 itp. Skoro można zrobić taką farbę selektywną, to może są gdzieś dostępne na inne długości fali? Albo jakoś można by takie wykonać?
Sporo znajduje takich kart ale w formie dozymetru (zaciemnia się pod wpływem naświetlenia) albo dozymetru z rozgranicz iem uva, uvb, uvc - ale nie znajduje takiego selektywnego testu, który rozpozna konkretne długości fali.
1. Kiedyś na jakichś targach widziałem Tester (w formie jednorazowych kartoników) który miał zestaw pasków które ciemniały od długości fali od 405nm w dol, chyba gdzieś do 200nm- po tym "do którego paska się zaciemniło i jak bardzo " bylo można określić widmo uv
2. Sam mam Tester do 365nm w formie paska fluorescencyjnego, którego pobudza tylko okolica 365nm, nie świeci w 395, 405 itp. Skoro można zrobić taką farbę selektywną, to może są gdzieś dostępne na inne długości fali? Albo jakoś można by takie wykonać?
#oswietlenie #laboratorium #warsztat #chemia