Wpis z mikrobloga

https://fansportu.pl/2021/12/08/stanowcze-slowa-mateusza-borka-nie-chce-byc-kojarzony-z-punchdownem-u-nas-kazdy-zawodnik-musi/

Zaczęło się od tego, że powstało kilka tekstów, gdzie wszyscy ci, którzy organizują niestandardowe gale, czy pięściarskie, czy MMA zostali wrzuceni do jednego worka. No przepraszam bardzo, ale ja nie chce być kojarzony z PunchDownem i mnie nie interesuje ich procedura badań, traktowania zawodników, obecności karetki. Tak jak nie interesują mnie inne organizacje.

Borek cofnął się w rozwoju (lub przemawia przez niego cynizm, ze względu na mamonę), jakoś do 18 wieku, kiedy to według źródeł historycznych uprawiano boks bez odpowiednich rękawic do tego przeznaczonych.

Podobno, taki świetny jest jego #sport, lepszy niż uderzanie się z plaskacza ( #punchdown gdzie oststnio zmarł pan Waluś) a nawet kilka dni temu słyszałam jak jedna z największych legend polskiego MMA Daniel Omielańczuk mówił że bare knuckle boxing to jest jakieś nieporozumienie ze względu na częste złamania kości śródręcza w momencie wyprowadzenia ciosów przez agresora. Borek to jest taki typ (co bzika transów, zdradzając przy tym najbliższą partnerkę) że gdyby opłacało się być konferansjerem na zlotach historycznych, rekonstrukcji bitwy pod Grunwaldem itp. itd. to też by przy tym pracował, próbował mamić ludzi i robić z tego niewiadomo jaką ideologię sportową.

Generalnie bare knuckle to jest porażka i po prostu nie rozumiem, że jako ludzkość która nie tak dawno przeżyła 2 wojny światowe a Polska wyjątkowo silnie to odczuła, gdzie przez nasze ziemię przeszły co najmniej 3 duże fronty wojenne, za każdym razem ludność była mordowana gwałcona okradana i mimo tego nie wyciągnęliśmy z tego żadnej lekcji. To nie na zachodzie powstają takie idiotyczne twory jak Gromda tylko niestety w Polsce. Nie ma ratunku dla tego narodu a już na pewno dla materialisty Borka.
#sport #mma #gehenna
P.....i - https://fansportu.pl/2021/12/08/stanowcze-slowa-mateusza-borka-nie-chce-byc...

źródło: comment_1639062424vSADQb42ROnLXBDzaLCv0y.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gram_w_mahjonga: no właśnie nie doprecyzowałam że na zachodzie Europy UK Francja Hiszpania Niemcy Skandynawia czy Włochy. W USA w przeciwieństwie masz prywatną służbę zdrowia i konstrukcja społeczna oparta o b--ń palną, wielodzietność, chociażby nieporównanie większa konsumpcja narkotyków i wojny nigdy nie mieli a jak już jechali na wojnę to kończyło się to faląPTSD
  • Odpowiedz
@gram_w_mahjonga: ale tam na pewno nie angażują się w to takie autorytety, persony z pierwszych stron gazet. Ja jednak będę napiętnowała borka (specjalnie z małej) póki będzie reprezentował tak niskie standardy moralne, chędożony chłopek roztropek a niestety cały przekrój społeczny ludzi go słucha i ogląda
  • Odpowiedz
@gram_w_mahjonga: btw. W UK fajne są te amatorskie gale MMA gdzie dochód z biletów idzie na cele charytatywne. To jest idea, która fajnie współgra z ustawowym obowiązkiem leczenia każdego debila który wymaga poskładania
  • Odpowiedz
@PakujWalizki: Trochę mnie to śmieszy jak słyszę jak ktoś broni takich punchdownów czy gołych pięści. Może przy bare knuckle zmniejsza się przez brak rękawic problem mikrourazów, ale coś za coś.

W każdym razie jako fanka MMA od dawna przestałam się takimi kwestiami przejmować, bo jak ktoś chce oglądać lub tak walczyć to zawsze znajdzie powód. Ostatecznie wszystko to traktuje tak, że MMA to faktycznie sztuki walki, a reszta to dodatkowa
  • Odpowiedz
@PakujWalizki: w Wielkiej Brytanii tłukli się na gołe pięści na długo zanim ktoś w Polsce wpadł na pomysł, że to dobry interes a z postępowej Szwecji pochodzi obecnie chyba najbardziej hardcorowa organizacja Kings of the streets przy którym gromda to dość niewinne mordobicie
  • Odpowiedz
@PakujWalizki a co to mnie g---o obchodzi panie Ferdku? Ja się tam bic nie zamierzam ale popatrzeć mogę. A o ile wiem to ta ustawa nakazującą brania udziału w takich galach nie przeszła. Więc chetni niech się zabijają, łamią gości itp itd na zdrowie!
  • Odpowiedz
@PakujWalizki: a borek i tak powie "nie chcesz nie oglądaj", "nikomu nie każemy wykupować PPV na gromde" xD to taki podwójny standardzik borka, jeszcze tak to ubierze w słowa, że zaczną ludzie mu bić brawo. Ludzka pięść nie jest przystosowana do uderzania bez ochrony, jest tam sporo małych kosteczek bez płaszcza ochronnego
  • Odpowiedz
@PakujWalizki: Omielańczuk nie mówił że to jest jakieś nieporozumienie, tylko o tych częstych urazach ale to nie są wypadki śmiertelne, piłkarze też mają kontuzje. Omielańczuk jest zawodowcem i w ACA zarobi za normalne walki tyle co sebki za walki na gołe pięści więc po co ma ryzykować
  • Odpowiedz
@Allbis: myślę że więcej argumentów nie potrzeba niż to że historia boksu już udowodniła że walka sportowa bez rękawic jest nieefektywna a przecież kiedyś nie było środków syntetycznych wzmacniających szczękę. Naprawdę szkoda zdrowia, szkoda inspirować młodzież w oparciu dawno wyparte mechanizmy bo niewiadomo w którą stronę to pójdzie. Pewne jest natomiast że siła militarna państw obecnie opiera się bardziej na elektronice i sile intelektualnej niż na sztuce wojennej znanej z
  • Odpowiedz