Wpis z mikrobloga

@Jezus_z_Galileii: znaczy że #!$%@? utorfione. PPM to stezenie czasteczek fenoli bedacych pochodna tego procesu

Edycja 12.1 leżakowała wyłącznie w beczkach po bourbonie, 12.2 finiszowana była w beczkach po francuskim winie Sauternes oraz 12.3, która dojrzewała w beczkach po bourbonie i sherry Pedro Ximenez. Jęczmień wykorzystany do produkcji wydania 12.3 pochodzi z farmy Octomore na wyspie Islay.
  • Odpowiedz
@Jezus_z_Galileii: Torf używany jest wyłącznie do suszenia kiełkującego słodu jęczmiennego, czyli na samym początku procesu produkcji whisky. Mimo że następuje potem jeszcze wiele innych etapów, takich jak zacieranie, fermentacja oraz destylacja przeprowadzana w dość ekstremalnych warunkach, dymny charakter whisky i tak pozostaje.

Whisky generalnie można podzielić na torfowe i nietorfowe. Na początek octomora odradzam, bo smak jest niezwykle intensywny. Polecam zacząć od podstawek od ardbega, kilchomana, albo smokehead. Z wyzszej półki
  • Odpowiedz
@Jezus_z_Galileii: wee beastie idzie pod bbq, 10 jest wyważony, an oa to kocur już. corryvrackan i uigedail są mocne. na początek tę destylarnie polecam, bo jest słodki i łatwo wchodzi
  • Odpowiedz
@klark: kozacki, wart swojej ceny. swietnie zbalansowana slodycz i wytrawnosc na torfowym dymie. melon, pieprz, kokos. po dodaniu wody robi sie bardizej wytrawny co ciekawe
  • Odpowiedz