Wpis z mikrobloga

@tojestmultikonto:

W kwadracie/prostokącie zmniejszanie 2 kątów jednocześnie (a to są ramiona, więc dzieje się to jednocześnie i proporcjonalnie), zwiększa 2 inne kąty w takim samym stopniu. Kąty się równoważą, 360 stopni jest tu zachowane zawsze.

Z trójkąta o kątach 60 stopni (czy jakiejkolwiek innej kombinacji) nie da się zrobić żadnego innego trójkąta o tych długościach ramion, ale innych kątach. To tak jakbyś chciał ścisnąć wierzchołek trójkąta (zmniejszyć kąt o góry, czy
W trójkącie każdy z boków jest trzymany przez dwa pozostałe boki z których żaden nie może magiczne zmienić długość więc figura jest "naprężona".

W czworokacie równoramiennym takiego "naprężenia nie ma bo zmieniając odchylenie dowolnego z kontów zmianie może (musi) w taki sam sposób ulec kąt przeciwległy.

Jak już ktoś napisał, mocniej dokręć środki. Ew połącz deską dwa przeciwległe rogi.
Wystarczy dodać 1 deseczkę żeby figura nie zmieniała kształtu.

@tojestmultikonto: bo masz analogiczną sytuację do trójkąta - czyli dwa trójkąty ze wspólną podstawą.

W sumie nie wiem czy potrzebujesz wytłumaczenia z dziedziny geometrii czy majsterkowania, ale najprościej chyba powiedzieć że dla trójkąta istnieje tylko jedna kombinacja kątów i długości ramion. Dla czworokąta istnieje nieskończenie wiele kombinacji kątów przy danej długości boków.
@tojestmultikonto: W przypadku pentagonu nadal będziesz mógł ruszać dowolnym bokiem oddziałując na inne, na przykład możesz złapać za 2 dowolne wierzchołki, które nie są bezpośrednio obok siebie i je rozszerzyć (zmniejszasz kąty przy tych wierzchołkach, ale zwiększasz trzy pozostałe) lub zwęzić (zwiększasz kąty przy tych wierzchołkach, ale zmniejszasz trzy pozostałe).
do Pentagonu wystarczy jedna deseczka pomiędzy dowolnymi dwoma rogami.

@silesianist: nie jestem przekonany. Stworzysz taką poprzeczką trójkąt (nieruszalny) i trapezoid, ze stałą wspólną podstawą. Nadal możesz "ruszać" przeciwległym wierzchołkiem tej podstawi w jedną czy drugą stronę, aż do uzyskania trójkąta z tego trapezoidu (czyli trapezoidu z całości pentagonu)
Trzeba oszczędzać śrubeczki. Można tylko dodawać deseczki w miejscach łączenia.

@tojestmultikonto: już podsumowałem, zawsze czworokąt będzie niestabilny, a zamknięcie figury poprzeczkami w trójkąty wymaga ich liczby o 3 mniejszej niż liczba boków figury