Wpis z mikrobloga

@Panczenisci: Jak dla mnie to jest minimum. Niżej masz tylko 6 rdzeni więc już w ogóle kaplica.
Nie wiem ile masz kasy, ale skoro masz tak mocne gpu to ja na Twoim miejscu szedłbym w mocniejsze CPU. 8 rdzeni i 16 wątków pod koniec 2021 to nie jest nic imponującego, szczególnie jak to parujesz z GPU klasy premium. CPU jednak kupujesz na dłużej, bo trudniej to wymienić generalnie niż GPU.
Weź
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Variv: słyszałem opinie, że gry są optymalizowane pod 8 rdzeni tak jak jest w konsolach i ogólnie, że lepiej mieć 8 rdzeni na wyższym taktowaniu niż 12 na mniejszym. Poza tym na 8 rdzeniach gry działają lepiej bo np przy 12 lub 16 są mikrozwiechy kiedy procek dzieli obliczenia na większą liczbę rdzeni. Prawda to?
słyszałem opinie, że gry są optymalizowane pod 8 rdzeni tak jak jest w konsolach i ogólnie, że lepiej mieć 8 rdzeni na wyższym taktowaniu niż 12 na mniejszym. Poza tym na 8 rdzeniach gry działają lepiej bo np przy 12 lub 16 są mikrozwiechy kiedy procek dzieli obliczenia na większą liczbę rdzeni. Prawda to?

@Panczenisci: To są mity. I to nawet kilka.
Nie jest prawdą, że współczesne gry nie wykorzystują większej
Variv - > słyszałem opinie, że gry są optymalizowane pod 8 rdzeni tak jak jest w kons...
  • 1
@Variv:

To tak jak z RAMem, do takiego PC to 32 gb to minimum. Tzn. generalnie teraz 32 gb to minimum nie słuchaj tez, że 16 "wystarczy. Tak, wystarczy, ale wystarczy to jest #!$%@? słowo i nie o to chodzi w PC aby coś wystsrczyło. Ja przeszedłem z 16 gb ram na 32 ram i jest duża roznica przy normalnym uzytkowaniu PC, przy siedzeniu w necie itp.

Masz chyba dane z
@Ralphs Im więcej tym lepiej. Odnosiłem się do tezy że ludzi nawet do mocnych kompów potrafią polecić 16 GB... Bo "wystarczy". Masakra jakaś.
  • 0
@Variv: widziałem ten filmik jak i wiele innych od jayztwocents czy pc centric gdzie sugerowali że do samych gier wystarczy 8 rdzeni a 5900 to rzekomo overkill więc idąc za ciosem stwierdziłem, że oszczędzę na procku i dołożę do grafiki.
  • 0
@Variv: Bo taka jest prawda - wystarczy. Jeśli oczywiście mowa o gamingu. Nie będę negował, że do pracy z np. obróbką video nie przyda nam się więcej RAMu, bo to bzdura - oczywiście, że się przyda.
BTW. Ta para, której film załączyłeś mnie striggerowała. 10min gadania bez żadnych testów w apkach/grach - i to nie pierwszy taki film z ich strony. SŁABO.
Co do CPU to wszystko czego potrzeba ogranicza się
@Ralphs Tak jak pisałem "wystarczy" to #!$%@? słowo. Przeszedłem z 16 na 32 a tylko gram i używam chrome. Nigdy bym się nie cofnął na 16. Użytkowanie pc jest przyjemniejsze z 32 GB RAM w porównaniu z 16 GB.
@Variv: Dej mnie człowieku jakieś przykłady, gdzie to się lepiej sprawdza( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Ralphs Np. przy używaniu przeglądarki. Widzę, że jest płynniej przy dużej ilości zakładek. Albo kompletnie nie muszę się przejmować ramen. W sensie jak miałem 16 to jak odpalałem grę to zamykałem przeglądarkę czy jakiś program co zajmował ram. Teraz mam o tym nie myślę, przeglądarka w tle z zakładkami a ja sobie gram
  • 0
@Variv: Ok. To ma sens, jeśli grasz i jednocześnie masz otwarte 15 kart w Chrome.
I nie, nie każdy potwierdzi. Ja przeszedłem już jakiś czas temu i przy moim użytkowniku różnicy nie widzę za cholerę, ale ja to jestem dziwny i jak gram to nie przeglądam neta, a na dodatek nie korzystam z Chrome xD