Wpis z mikrobloga

Siemka. Piszę apke w #matlab mam. Mam takie dane, które reprezentują przemieszczenie. Chciałbym policzyć średnią prędkość w kolejnych powtórzeniach ruchu, czyli potrzebuję wykryć początek wzniesienia, pik no i najlpeiej koniec kiedy opada. Macie jakieś pomysły jak mógłbym to obliczać?
Do głowy przychodzi mi algorytm Pan-Tompkinsa, ale czy nie jest to overkill?
#pytanie #programowanie #matematyka
Pobierz
źródło: comment_16375271180WN1YFW4TrU1trDdGNpQvX.jpg
  • 10
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@DywanTv: Dane z akcelerometru telefonu? Jak załatwiłeś orientację osi pionowej względem osi akcelerometru, przez zwracanie uwagi na odpowiednie ustawienie urządzenia względem pionu czy obróciłeś se układ współrzędnych na podstawie przyspieszenia ziemskiego już w matlabie?
Przysiad czy CGBP kogoś z długimi rękami czy sumo?
@heheszkant: Dane na podstawie śledzenia toru ruchu sztangi na nagranym wcześniej filmiku. Ciągi klasyczne Clarence'a Kennedy'ego xD https://youtu.be/QdTc2Gv52uI?t=102

Wykorzystuję to, że nagrane filmiki są zazwyczaj idealnie poziomo ze względu na budowę telefonów czy aparatów, które mają płaską obudowę - ustawia się je też na płaskim boksie czy podłodze, więc trafiłeś:

zwracanie uwagi na odpowiednie ustawienie urządzenia względem pionu

Większa dokładność nie jest mi potrzebna
Pobierz
źródło: comment_1637619723bhzVKE8e8hGoRM42SvzrKM.jpg
@heheszkant: Tamten wykres wyżej nie jest w odpowiedniej skali. Tutaj masz wykres przemieszczenia [cm] w zależności od czasu [s]. Jak widać dokładność takiego śledzenia nie jest bardzo duża, ale to raczej projekt do nauki programowania, a nie jakiś komercyjny projekt. Fajnie, że widać, że 3 i 4 powtórzenia są wyraźnie wolniejsze, że zbocze wstępujące jest mniej strome, widać nawet początkowe szarpnięcie sztangi. Może później przepiszę to na Pythona w ramach nauki,
Pobierz
źródło: comment_1637620244jZudjwU19LnqDuNpEexBBT.jpg
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@DywanTv: Zakres ruchu mi nie pasował do zwykłego ciągu, ale nie odjąłem połowy wysokości talerza xD
Rozumiem, że śledzisz ruch przyśrodkowego krańca lewego rękawa sztangi i skalujesz wymiary według najbliższego talerza?
Perspektywa trochę średnia pod względem zniekształceń. Wiesz, skąd się wziął drift zera w danych?
Dorób sobie jeszcze drugie badane kryterium, czyli minimalne generowane przyspieszenie w trakcie fazy koncentrycznej i na jakiej wysokości przypada, bo tam jest generowana najmniejsza siła.
@heheszkant: Tak dokładnie tak. Chociaż tu użytkownik określa, który punkt śledzić. Po prostu środek talerza niemal zawsze wyraźnie się odznacza, dzięki czemu jest prosty do śledzenia. Wymiary mam na podstawie najbliższego talerza. Drift zera prawdopodobnie wziął się stąd, że obliczam ruch w osi X i Y, a nie tylko Y, przez co ruch "do przodu" i "do tyłu" wpływa na wyniki. Wystarczy, że sztanga skończy w nieco innym miejscu np. przed