Aktywne Wpisy

Marvel7 +1255
#apple #iphone #rozdajo #laptopy #pcmasterrace
Apple MacBook Pro 2023 16" Laptop 512GB do rozdania nie używam leży tylko w szafie. Wysyłka na własny koszt! Plusują wszyscy oprócz: @anita-kowalewka i @WykopX i czarna lista. Losowanie jakoś pod koniec tygodnia. Plusy zbieramy do jutra do godziny 16:00 czasu Dubajskiego. Zostaw komentarz ''Biorę udział MacBook Pro 2023 16'' Będzie łatwiej mi losować. Powodzenia mireczki!
Apple MacBook Pro 2023 16" Laptop 512GB do rozdania nie używam leży tylko w szafie. Wysyłka na własny koszt! Plusują wszyscy oprócz: @anita-kowalewka i @WykopX i czarna lista. Losowanie jakoś pod koniec tygodnia. Plusy zbieramy do jutra do godziny 16:00 czasu Dubajskiego. Zostaw komentarz ''Biorę udział MacBook Pro 2023 16'' Będzie łatwiej mi losować. Powodzenia mireczki!

FrozenShade +1213
Postaram się krótko:
3 lata temu kobieta się wyprowadziła i zabrała dzieci. Jakieś 2-3 dni później starsza córka (miała wtedy niecałe 10 lat) wróciła mówiąc, ze nie chce mieszkać z matką (wyprowadziła się, ze względów technicznych do mieszkania klatkę obok).
Rozpoczęła się sprawa w sądzie - ona chce dzieci u siebie i alimenty 4k. Ja mówię - nie, Lena mieszka ze mną, o kasie możesz pomarzyć.
Przez 2 lata boksowaliśmy się w
3 lata temu kobieta się wyprowadziła i zabrała dzieci. Jakieś 2-3 dni później starsza córka (miała wtedy niecałe 10 lat) wróciła mówiąc, ze nie chce mieszkać z matką (wyprowadziła się, ze względów technicznych do mieszkania klatkę obok).
Rozpoczęła się sprawa w sądzie - ona chce dzieci u siebie i alimenty 4k. Ja mówię - nie, Lena mieszka ze mną, o kasie możesz pomarzyć.
Przez 2 lata boksowaliśmy się w

- Debian jessie
- Archlinux
- Windows 7
Wszystko podpięte pod grub'a debianowego. Chciałbym zainstalować grub archlinuxa i pod niego podpiąć pozostałe systemy. Dodatkowo Debiana czeka reinstalacja.
Mam płytę AsRockP67Pro3 chyba EFI/UEFI jest wyłączone.
Jak powinienem przeinstalować tego grub'a ?
#linux #bootloader
Wynik os-prober :
/dev/cdrom: open failed: Brak medium
No volume groups found
/dev/sda1:Windows 7 (loader):Windows:chain
/dev/sda6:Debian GNU/Linux (jessie/sid):Debian:linux
Pózniej grub-install /dev/sdc
Możesz też wygenerować nowy config gruba poleceniem grub-mkconfig > /boot/grub/grub.cfg
os-prober
No volume groups found
/dev/sda1:Windows 7 (loader):Windows:chain
6 menuentry "Linux Debian" {
7 set root=(hd0,5)
8 insmod gzio
9 insmod partmsdos
10 insmod ext2
11
12 linux /vmlinuz-3.10-3-amd64 root=/dev/sda6 ro quiet splash
13 initrd /initrd.img-3.10-3-amd64
14 }
nie wstaje.
Nie znajduje niby vmlinuz
Kluczowy jest prawidłowa linia
set root=(hd0,5)ścieżka /vmlinuz wskazuje że masz boota na osobnej partycji
najlepiej po odpaleniu grub-a odpal tryb comman-line i poeksperymentuj, aż go znajdzie.
vmlinuz-3.10-3-amd64?
Wstał. Zobacz w tamten link i doczytaj do końca. Teraz chciałbym zrobić, tak, żeby po update kernela nie pisać ręcznie nowej scieżki.
Najistotniejsze są te linie
12
linux /vmlinuz-3.10-3-amd64 root=/dev/sda6 ro quiet splash13
initrd /initrd.img-3.10-3-amd64Zmień je na
12
linux /vmlinuz root=/dev/sda6 ro quiet splash13
initrd /initrd.imgi cały trick gotowy, Nie musisz wtedy po aktualziacji kernela nic ruszać w grubie.
To nie LILO, gdzie trzeba było.
Najnowszy kernel powinien zawsze tworzyć symlinka do konkretnej wersji,