Męczę się nad takim zapytaniem. Może ktoś ma jakiś pomysł?
Mam wyłącznie jedną tabelę w bazie. Nazywa się np. "Ludzie". w niej mam idludzia oraz jego cechę. I wpisy np. id ludzia=245, cecha =ładny; id ludzia=245 cecha = śmieszny itd....
W ten sposób robiąc select mogę w prosty sposób pobrać wszystkie cechy ludzia o ID = 245.
Ale! Potrzebuję (wyłącznie na poziomie SQL) zrobić zapytanie które policzy mi ile ludzi (unikalne idludzia) posiada cechę zarówno śmieszny jak i ładny.
Męczę się nad takim zapytaniem. Może ktoś ma jakiś pomysł?
Mam wyłącznie jedną tabelę w bazie. Nazywa się np. "Ludzie". w niej mam idludzia oraz jego cechę. I wpisy np. id ludzia=245, cecha =ładny; id ludzia=245 cecha = śmieszny itd....
W ten sposób robiąc select mogę w prosty sposób pobrać wszystkie cechy ludzia o ID = 245.
Ale! Potrzebuję (wyłącznie na poziomie SQL) zrobić zapytanie które policzy mi ile ludzi (unikalne idludzia) posiada cechę zarówno śmieszny jak i ładny.
Wydaje się proste ale siedzę nad tym z godzinę.
Pomoże ktoś? ;-)
Komentarz usunięty przez autora
? :)
select count(*) from ludzie L1, ludzie L2 where L1.id_ludzia = l2.id_ludzia and L1.cecha = 'ładny' and L2.cecha='śmieszny';@tell_me_more: Z tego co wiem, cecha występuje tylko jeden raz przy danym kolesiu, @krupek: ?
@tell_me_more: ma rację a @komeniusz i @Godlike_Atheist blefuje. Nie doczytaliśmy :>