Wczoraj zauważyłem zimną wodę w kranach i nie grzanie kaloryferów. Piec nie pokazuje błędów, pompy obiegowe za bojlerem i na ogrzewanie podłogowe oraz kaloryfery pracują bo je słychać i grzeją się. Nie grzeje się natomiast instalacja wodna. Wyjście na bojler z pieca bardzo szybko się grzeje, wyjście na instalację ogrzewania wolniej ale również. Piec reaguje na użytkowanie wody i zmienia tryb pracy na dogrzanie wody. Natomiast ciepłe rury są tylko bezpośrednio na wyjściu z pieca i są tym cieplejsze im dłużej pracuje. Czy ja dobrze myślę, że winę ponosi pompa obiegowa w piecu, nie wymusza obiegu w układzie i piec cały czas grzeje tą samą wodę? Ale czy wtedy tego obiegu nie wymusiłyby pompy na obwodach? Ewentualnie jakiś zawór w piecu jest zamknięty i efektem tego rury nagrzewają się od gorącej wody w piecu?
Ktoś? Coś? Długi weekend, w moich stronach żaden serwis nie odbiera telefonów.
@100mph: jest prawdopodobne że padła pompa, po uruchomieniu kotła temperatura bardzo szybko rośnie? Ale mogła paść i płyta która pompy nie uruchamia
Mogła się po prostu zablokować, spróbuj zdjąć kapselek z frontu jeśli jest i ruszyć płaskim śrubokrętem.
Nie wiem jaki masz tam układ ale jeśli pompa np na co ciągnie bezposrednio(a tak raczej nie jest) to powinno działać, co do wody jedyna pompa jaka masz to pewnie cyrkulacja, nie
@Silikon: @rajman: @piterszoniusz: @Perun_93: rozebrałem obudowę i uruchomiłem, pompa wygląda jakby chodziła, diody się na niej palą ;) zauważyłem natomaist, że jak ustawiam na grzejniki 70 stopni to temperatura rośnie na piecu do około 50 i spada, zaczyna migać kod serwisowy (1 zielone mrygnięcie), po czym po jakimś czasie wyłącza się kod i piec stoi w standby
@100mph: mało mówi ten błąd, bo to ogólnie przegrzanie. Jaka tam jest pompa? To że lampki świeca to nie znaczy że się kręci, albo ukręcił się wirnik :P
@Silikon: jak by padł zawór 3dr to jedna z funkcji, grzanie lub co by działało.
@rajman: czyli prawodpodobnie nie ma cyrkulacji w układzie albo czujnik może być uwalony, a jako, że nie ma cyrkulacji zarówno w CO i CWU to pompka nie kręci lub zapchany jest wymiennik ciepła?
@100mph: No to są możliwe skutki, jeszcze na co to filtr może być zatkany ale na wodę pewnie filtra nie ma więc co najbardziej prawdopodobne to zakamieniony wymiennik. Nie słychać z kotła takich odgłosów jak szumienie i strzelanie i pykanie jak się nagrzewa, coś podobnego do gotującej się wody?
@rajman: moze jakies delikatne szumienie slychac, piec serwisowany byl co roku i jak widzialem w 2019 roku to serwisant go rozbieral i czyscil, od stycznia 2020 piec jest wpiety za uzdatniaczem wody wiec teoretycznie kamienia nie powinno byc w ukladzie, na wyjsciu jest taki duzy pionowy baniak z odpowietrzaniem na górze ale jakis nalot przy tym odpowietrzniku sie zebral
@rajman: w momencie kiedy piec sie zalaczy a nie zdazy przejsc do standby goraca jest gorna czerwona rurka do zaworku motylkowego, zaworek normalnie chodzi i czuc opor w momencie przestawienia do pozycji zamknietej; goraca jest tez czarna lewa rurka do bojlera, reszta jest chlodna, pompki obiegowe pracuja
@rajman: wybacz ale nie wiem czym jest zawór przełączający, który to? z tego dużego baniaka wychodzi rura w lewo, z niej kolanko w górę na pompę obiegu kaloryferów, potem te czarne ustrojstwo z nastawą nie wiem czego i znowu pompa obiegu podłogówki
jeżeli wyczyszczę filtr na powrocie to będę musiał odpowietrzać układ? ewentualnie jeżeli rozbiorę obudowę pieca to będę miał pompę na wierzchu - czy taka pompa ma jakiś mechaniczny
@rajman: jezeli dobrze rozumuje uklad to gdyby zatkany byl filtr na powrocie to piec grzałby CWU, a skoro nie grzeje CWU i CO to oba te układy są oddzielne a jedyne miejsce, w którym są wspólne to piec - pompa, wymiennik i zawór trójdrożny?
jeżeli dalej dobrze rozumuję to piec gotuje wodę w sobie bo nie ma obiegu przez jak to wskazałeś uszkodzoną pompę lub zatkany wymiennik i wyłącza zabezpieczenie
@100mph: No nawet więcej jak kilkukrotnie. Na wężownice kotła masz jakby mały obieg co. Poka zdjęcie pompy to ci powiem czy da się sprawdzić żeby ją ruszyć.
@rajman: rozumiem ale powrót i tak ma własny więc nie ma tam sitek dodatkowych, pompa wyglada jak ta tylko uklad elektroniczny z przodu jest delikatnie inny, nie przypominam sobie zeby miala srube widoczna jak tradycyjne zewnetrzne pompy, pewnie musialbym elektronike rozbierac takze lipa
@rajman: jak rano rozbieralem to zrobilem zdjecie z boku pompy zeby sprawdzic model, na panelu elektronicznym ma zieloną diodę i guzik z trójkątem w okręgu ;) teraz mnie w domu nie ma, żeby to rozebrać ponownie
@100mph: No to się nie da, trzeba odkręcać te 4 imbusy i wyjąć cały silnik. Masz też na wierzchu napęd zaworu 3dr,blokowany ta zawleczka z żółtym czymś, może to zdjąć i spróbować wcisnąć ręcznie iglice w środku, sprawdzić czy się rusza.
Witam, pacjent se Dietrich mcr3 24t + bojler.
Wczoraj zauważyłem zimną wodę w kranach i nie grzanie kaloryferów. Piec nie pokazuje błędów, pompy obiegowe za bojlerem i na ogrzewanie podłogowe oraz kaloryfery pracują bo je słychać i grzeją się. Nie grzeje się natomiast instalacja wodna. Wyjście na bojler z pieca bardzo szybko się grzeje, wyjście na instalację ogrzewania wolniej ale również. Piec reaguje na użytkowanie wody i zmienia tryb pracy na dogrzanie wody. Natomiast ciepłe rury są tylko bezpośrednio na wyjściu z pieca i są tym cieplejsze im dłużej pracuje. Czy ja dobrze myślę, że winę ponosi pompa obiegowa w piecu, nie wymusza obiegu w układzie i piec cały czas grzeje tą samą wodę? Ale czy wtedy tego obiegu nie wymusiłyby pompy na obwodach? Ewentualnie jakiś zawór w piecu jest zamknięty i efektem tego rury nagrzewają się od gorącej wody w piecu?
Ktoś? Coś? Długi weekend, w moich stronach żaden serwis nie odbiera telefonów.
Mogła się po prostu zablokować, spróbuj zdjąć kapselek z frontu jeśli jest i ruszyć płaskim śrubokrętem.
Nie wiem jaki masz tam układ ale jeśli pompa np na co ciągnie bezposrednio(a tak raczej nie jest) to powinno działać, co do wody jedyna pompa jaka masz to pewnie cyrkulacja, nie
na 99% padl zawor trojdrogowy.
rozebrałem obudowę i uruchomiłem, pompa wygląda jakby chodziła, diody się na niej palą ;) zauważyłem natomaist, że jak ustawiam na grzejniki 70 stopni to temperatura rośnie na piecu do około 50 i spada, zaczyna migać kod serwisowy (1 zielone mrygnięcie), po czym po jakimś czasie wyłącza się kod i piec stoi w standby
@Silikon: jak by padł zawór 3dr to jedna z funkcji, grzanie lub co by działało.
A tu ewidentnie łapie przegrzew,
źródło: comment_1636801847VQaN5FwMnCBA2L370LC85X.jpg
Pobierzźródło: comment_1636805138ONbNzoxg2UPWZtK5CoqHxy.jpg
PobierzSprawdź profilaktycznie filtr na powrocie ale to wątpię że coś pomoże,
A ten zawór przełączający to od czego?
z tego dużego baniaka wychodzi rura w lewo, z niej kolanko w górę na pompę obiegu kaloryferów, potem te czarne ustrojstwo z nastawą nie wiem czego i znowu pompa obiegu podłogówki
jeżeli wyczyszczę filtr na powrocie to będę musiał odpowietrzać układ?
ewentualnie jeżeli rozbiorę obudowę pieca to będę miał pompę na wierzchu - czy taka pompa ma jakiś mechaniczny
jeżeli dalej dobrze rozumuję to piec gotuje wodę w sobie bo nie ma obiegu przez jak to wskazałeś uszkodzoną pompę lub zatkany wymiennik i wyłącza zabezpieczenie
źródło: comment_1636808870dB6pmnROBoYHRf92D3AmJo.jpg
Pobierzźródło: comment_1636809078rQdMzDDMgBQPxfuABD3nP3.jpg
Pobierzźródło: comment_1636809367w5zyr017bQ28FgFiNvlXmE.jpg
Pobierzźródło: comment_1636809838rnlwPHkgI5TLFtGsL8z3L7.jpg
Pobierz