Wpis z mikrobloga

#gotujzwykopem #kuchnia #preppers suszona wieprzowina. Przepis na podstawie wlasnych doswiadczen: 24h w cukrze, 24h w soli. Chodzi o to zeby wyssalo wode z tluszczem ktora znajduje sie w miesie. Nastepnie nacieramy mieszanka roztarych ziol, ja stosuje glownie pieprz i czosnek, ale tutaj to juz dowolnosc co kto lubi. Nastepnie suszymy, temperatura pokojowa jest w sam raz (ok 20-23 stopnie). Ten kawalek ze zdjecia suszylem jakies 4 dni, ale byl dosc maly. Ogolnie 4-7 dni mozna juz probowac zjesc, polecam ze swiezym czosnkiem jako dodatek, dla smakoszy moze byc 100 gram ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pobierz BratProgramisty - #gotujzwykopem #kuchnia #preppers suszona wieprzowina. Przepis na p...
źródło: comment_1636654785NAk9iyOQbxaK1LhFJrwXLq.jpg
  • 7
@JedrusPyzdra: robiłem i w peklowanej i w zwykłej jak nie miałem peklowanej. Myślałem, że włosienicę można złapać np z dzika, nieprzebadanego mięsa itp. Jem takie wynalazki od paru lat i póki co nic mi nie jest. Salami nie robiłem, wołowiny też nie choć próbowałem zrobioną przez kolege.

Ten biltong box fajna sprawa, może też zrobię coś takiego w przyszłości.