Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
Stary #intel z 4gen (no prawie 5gen, bo i7- 5775c ale to nadal na s1150 jak jakiś 4570k)ma zintegrowaną #gpu Intel Iris Pro 6200

Myślałem że aby taki staruszek że śmietnika miał jakiś użytkowy sens, by syn w coś zagrał, to trzeba by dać jakąkolwiek #kartygraficzne "prawdziwą" - a tu najtańsza GT710 okazuje się kosztować over 200pln i JEST SŁABSZA NIŻ ZINTEGROWANĄ W INTELu! Wtf
Na tej zintegrowanej bez wielkiego stękania gra się w GTA-V > 40fps!

Minęło tyle lat, mamy już 11 i 12gen Intela... Za 1000zl. I obecne wbudowane karty UHD są 2x słabsze niż ten zabytek artefakt! No bez jaj! No to wkłada się kartę za ~200zl i... Kurde dalej jest słabsza. No to mocniejszą, 400-500pln za nową gt1030 - kurde to wersja ddr4 i nadal kupa!

Gdzie popełniliśmy błąd, dokąd to wszystko ma zmierzać?

#komputery #gorzkiezale #pcmasterrace
hrumque - Stary #intel z 4gen (no prawie 5gen, bo i7- 5775c ale to nadal na s1150 jak...
  • 15
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
1030 to chyba ma 4 lata, przecież to historia starożytna

@kipowrot: ale obecnie produkowana sprzedawana za niezerowa cenę. Żeby kupić coś mocniejszego, to albo trzeba brak kredyt w frankach, albo sprzedać pasata...

A ten cpu jest z 2015 roku, ma ponad 6 lat i na ZINTREGROWANEJ grafice jest wystarczający? No to czemu teraz się tak nie da, co Intel robi przez ten czas i te 5 kolejnych generacji i już 4tą
@hrumque: Przez jakiś czas myślałem o upgradzie do tego procesora, ale jak się tego "staruszek że śmietnika" znalazło za mniej niż 600 zł to była okazja. Obecnie na olx i allegro pojedyncze sztuki za 700-800 zł. Gdyby sytuacja na rynku kart była normalna to w tej cenie byłby i3-10100F + przyzwoita używana grafika, a po zakupie nowego GT 1030 GDDR5 powinno jeszcze zostać trochę kasy.
@hrumque: No to niezła okazja. Ciekawe, słyszałem oczywiście o chińskich Xeonach, ale o tym, że można tanio dorwać Broadwella nie słyszałem. Mi na Ali wyskoczyły w podobnej cenie co w Polsce.
@hrumque: Cóż, te procki są na tyle rzadkie, że już trochę podpadają pod kolekcjonerkę. Plus teraz faktycznie mogą stanowić jakąś alternatywę dla tanich kart. Szkoda, że się tematem wcześniej nie zainteresowałem. Za 200 zł wymieniłbym swojego i5-4690K za friko i pobujał na platformie z DDR3 do momentu, gdy DDR5 by nie staniało.
@hrumque: Szukałem przez pewien czas w okolicach przełomu 2020/2021, teraz już mam i7-11700F i raczej myślę jak opchnąć stary komputer. Zresztą przeskok z i5-4690K na i5-5675C byłby trochę mały, oprócz integry, ale ja kartę miałem.