Wpis z mikrobloga

Mirki weźcie pomóżcie bo ja się na tym nie znam i nie umiem.

Kupuję nowe auto w segmencie C. Jednym z wyznaczników jest moc, bo obecnie mam 1.2 85KM i (surprise, surprise) nie jest to wystarczające w trasie, plus wkurza mnie że powyżej 100km/h można zapomnieć o rozmowie w środku bo taki hałas.

Nowe auto ma służyć w 70% do miasta, w 30% na wyjazdy rodzinne w okolicach 700-1000km.

Dwa auta jakie wybrałem mają dwie wersje silników

1.0 120KM
1.5 110KM

oraz

1.0 110KM
1.5 150KM

I teraz naczytałem się o tych dzisiejszych silnikach i zgłupiałem, bo z jednej strony boję się, że ten 1.5 to będzie porywanie się na moc której nie ogarnę i spalanie które mnie zabije, z drugiej to 1.0 brzmi jak coś z czym obecnie się męczę mimo zapewnień że dzisiejsze 1.0 to nie to samo 1.0 co 10 lat temu.

Weźcie coś doradźcie, ja już mam dość czytania o wtryskach i kolektorach...

#samochody #motoryzacja
  • 14
1.5 to będzie porywanie się na moc której nie ogarnę i spalanie które mnie zabije

@HonyszkeKojok: po pierwsze - to nie będzie jakaś nie wiadomo jak niesamowita moc, dasz radę, a po drugie - jak będziesz pałować 1.0, żeby jakoś w miarę dynamicznie jeździć, to spali ci tyle samo, albo i więcej niż 1,5 ( ͡° ͜ʖ ͡°) współczesne turbobenzyny są bardziej wrażliwe na zmianę stylu jazdy
1.5 110KM

@HonyszkeKojok: aaa ten silnik to bedzie coś dużo gorszego od 1.0 pod względem dynamiki. Nie bierz tego tłuka o ile nie jesteś taksówkarzem
Pozatym jak rozważasz hyundaja i30 to czemu nie rozważasz kia ceed 1.5t-gdi?

Najważniejszy jest czas 0-100km/h, moc w dzisiejszych czasach niewiele mówi jak są skomplikowane zespoły napędowe, są i 200 konne auta które po prostu mulą
@HonyszkeKojok: Z doświadczenia mogę powiedzieć, że w tym segmencie ~140 km to wygodny dolny margines. Najważniejsze są jednak osiągi. >11s/100kmh to już uczucie wleczenia, <9 przyjemna dynamika. Jeździłem dłuższy czas kilkoma autami z przyspieszeniem w okolicy 10s i jest to takie neutralne - miały właśnie ~140 km. W segmencie B może by to 120 km dało radę ale w C obawiam się, że może często brakować mocy podczas wyprzedzania. A co