Aktywne Wpisy
Mrrilb +115
Pijany_Druid +8
#przegryw Jak się przestać bać śmierci, odczuwać nieustający niepokój oraz ataki paniki biorące się z niczego?
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
Podróże
Gospodarka
Ukraina
Technologia
Motoryzacja
Sport
Rozrywka
Informacje
Ciekawostki
Kupuję nowe auto w segmencie C. Jednym z wyznaczników jest moc, bo obecnie mam 1.2 85KM i (surprise, surprise) nie jest to wystarczające w trasie, plus wkurza mnie że powyżej 100km/h można zapomnieć o rozmowie w środku bo taki hałas.
Nowe auto ma służyć w 70% do miasta, w 30% na wyjazdy rodzinne w okolicach 700-1000km.
Dwa auta jakie wybrałem mają dwie wersje silników
1.0 120KM
1.5 110KM
oraz
1.0 110KM
1.5 150KM
I teraz naczytałem się o tych dzisiejszych silnikach i zgłupiałem, bo z jednej strony boję się, że ten 1.5 to będzie porywanie się na moc której nie ogarnę i spalanie które mnie zabije, z drugiej to 1.0 brzmi jak coś z czym obecnie się męczę mimo zapewnień że dzisiejsze 1.0 to nie to samo 1.0 co 10 lat temu.
Weźcie coś doradźcie, ja już mam dość czytania o wtryskach i kolektorach...
#samochody #motoryzacja
@HonyszkeKojok: po pierwsze - to nie będzie jakaś nie wiadomo jak niesamowita moc, dasz radę, a po drugie - jak będziesz pałować 1.0, żeby jakoś w miarę dynamicznie jeździć, to spali ci tyle samo, albo i więcej niż 1,5 ( ͡° ͜ʖ ͡°) współczesne turbobenzyny są bardziej wrażliwe na zmianę stylu jazdy
Przejedz sie i sprawdz, czemu nie idziesz na jazde testową?
Z drugiej strony jak cie tylko stać na 1.5 turbo to to oczywiscie będzie najlepszym wyborem, brak drgań spowodowanych 3cyl jednostą, szybsze wyprzedzanie
Prześpij się i na chłodno wybierz
@HonyszkeKojok: aaa ten silnik to bedzie coś dużo gorszego od 1.0 pod względem dynamiki. Nie bierz tego tłuka o ile nie jesteś taksówkarzem
Pozatym jak rozważasz hyundaja i30 to czemu nie rozważasz kia ceed 1.5t-gdi?
Najważniejszy jest czas 0-100km/h, moc w dzisiejszych czasach niewiele mówi jak są skomplikowane zespoły napędowe, są i 200 konne auta które po prostu mulą
@HonyszkeKojok: sorry ale tu nie ma co sie zastanawiać ( ͡° ͜ʖ ͡°) to jest totalnie inna bajka, segment B a C
pozatym Skody już nie ma, miała piękny pogrzeb, auta sie nie produkują oczekiwanie niewiadomo ile
jakbyś rozważał Octavie to ok, ale Scala nie ma podejścia niestety