Wpis z mikrobloga

Na który alergie ma 1% światowego i jakieś 0.2% lokalnego społeczeństwa xD


@Andi2991: Skąd wziąłeś te 0.2%?

Alergia na gluten, czyli dokładniej alergia na pszenicę, to obok alergii na soję, mleko krowie, jaja kurze i orzechy, jedna z najczęstszych alergii pokarmowych. Częstość występowania w Europie w tym w Polsce to około 1.5% populacji.
Dodajmy do tego 1% chorujących na celiakię.
Za cholerę nie wychodzi mi 0.2%.

No i pomyliłeś pojęcia, bo
@Andi2991: Około 35-40% ma pełnoobjawową postać celiakii która wymaga ścisłej diety. Dodajmy do tego około 20% z tzw. niemą postacią, która wymaga ograniczania ale nie wykluczania glutenu z diety. Alergia na gluten/pszenicę daje objawy w około 90% przypadków. Ni w cholerę nie wychodzi mi 0.2% :)
@yankers: Tak zwana „alergia na pszenice” wynika ze zniszczonych jelit, herbicydów i pestycydów.

Popraw przepuszczalność i stan zapalny jelit i zobaczysz że nagle zaczniesz tolerować pszenice.