Wpis z mikrobloga

W nawiązaniu do tego wpisu poniżej przedstawiam przepis na omlet duński z kremem cytrynowym:

Omlet:
- 4 jajka
- pół szklanki mąki
- pół szklanki mleka
- szczypta soli
- łyżka (lub dwie) masła

Jajka, mleko i sól roztrzepać rózgą w misce, po czym przesiać do niej mąkę. Piekarnik nagrzać do 220°C i wstawić do niego na kilka minut żeliwną patelnię lub stalową formę (ważne żeby miała w miarę grube dno i ścianki). Do rozgrzanej patelni wrzucić masło, a gdy się roztopi i zacznie brązowieć (co w zasadzie zachodzi w mgnieniu oka) wylać masę jajeczną i piec ok. 20 min. Po 20 minutach temperaturę zmniejszyć do 180°C i piec około 5 minut.

Krem cytrynowy:

- 3 jajka
- 1 cytryna (lub nawet pół, w zależności od tego jaki poziom kwaśności kremu preferujecie. Ja lubię lekko "ścinającą" kwaśność więc dałem 1, moim zdaniem dobrze balansuje to słodycz)
- 80 gramów cukru (można dać mniej)
- 80 gramów masła

Jajka roztrzepać w misce i dodać do nich skórkę i sok z cytryn. Miskę ustawić nad garnkiem z wrzącą wodą i powoli ogrzewać ciągle mieszając. Następnie, partiami dodawać masło i mieszać do powstania jednolitej masy. Kolejną porcję masła najlepiej jest dodawać dopiero po rozpuszczeniu poprzedniej.

Po wyjęciu omletu z pieca polać go kremem, można dodać borówek lub listków mięty.
Przepis na krem jest dosyć uniwersalny, zamiast soku z cytryny można dodać np. gorzką czekoladę. Radzę jednak nie przesadzać z cukrem bo z takich proporcji wychodzi coś na prawdę słodkiego.

Wołam zainteresowanych: @mielonkazdzika @patetyczna @Decebal @Aparatka123

PS: Formę wstawiam na sam środek piekarnika z funkcją grzania "góra - dół".

#gotujzwykopem #foodporn #gotowanie