Wpis z mikrobloga

Moim zdaniem bardzo fajnie, w prosty sposób wytłumaczyli podstawowe pojęcia w krypto - wyszła z tego całkiem merytoryczna i łatwa w odbiorze pogadanka. Czy to się skończy tym, że Janusz weźmie Grażynę, żeby go wiozła do Providenta po hajs na bitka? Zobaczymy

inb4: naganiali na swoje projekty, lokata 20% rocznie to ewidentna piramida, Andrzej to jebnie, całe krypto polega na naganianiu leszczy itp.

#kryptowaluty #bitcoin #kanalsportowy
CzulyTomasz - Moim zdaniem bardzo fajnie, w prosty sposób wytłumaczyli podstawowe poj...

źródło: comment_163537099347fT3xgc1v09vbZT8akA4h.jpg

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
@Jestem_robotem123: moim zdaniem całkiem dobre porównanie starego systemu finansowego vs krypto - lokaty w banku dają 0,1%, natomiast w DeFi masz mnóstwo protokołów, które czasami działają od lat i które mają zablokowane miliardy $ i dają kilka, kilkanaście aż do nawet 20-30% rocznie na stablecoinach, bez ryzyka kursowego jak w przypadku trzymania BTC czy ETH.
  • Odpowiedz
@Jestem_robotem123: nope, Anchor powinien dawać bardzo podobne wartości w bessie - stałe oprocentowanie było jednym z założeń tego protokołu. Jak przy inne protokoły DeFi - nie wiem, zakładam spore mniejsze %, powiedzmy kilka procent, ale dalej stanowi to dobrą alternatywę do trzymania hajsu na lokacie.
  • Odpowiedz
@Jestem_robotem123: ale to też nie bierze się stąd, że jakiś szefu projekty ustali zwrot na 2137% - po drugiej stronie masz pożyczkobiorców (i czasem zachęty, żeby nawet mimo spadków na rynku chcieli brać pożyczki), a na samym protokole widzisz dokładnie ile hajsu zostaje oddane w depozyt, ile pożyczane i skąd się biorą te procenty.
  • Odpowiedz
dy firma będzie tracić pieniądze to będzie wyczarowywać 20%

@Jestem_robotem123: jaka firma? o czym ty piszesz?
wyjaśnie ci to bardziej łopatologicznie: ja mam 100pln a ty chcesz pożyczyć 100pln. Umawiamy się, że ja pożyczam ci 100pln, ty mi w zastaw dajesz zegarek warty 150pln i za rok jak oddasz mi 120pln to ja oddam ci zegarek.
Już wiesz skąd się weźmie 20% zysku dla mnie?
  • Odpowiedz
@Jestem_robotem123: jaka firma? to jest smartkontrakt.
jak będzie tracić pieniadze? wtf, ktoś jej je zabiera?

Podczas bessy będziesz, gdy będziesz miał mniej pożyczających, rozwiązane jest to zachętą w postaci dodatkowych nagród - równowartości tokenów ANC dla pożyczających w zależności od wielkości pożyczki. Zapas nagród przewidzieli na ponad 4 lata przy systematycznym rozdawaniu (co będzie później - ustali zdecentralizowany DAO, czyli stakerzy ANC).
  • Odpowiedz
Moim zdaniem bardzo fajnie, w prosty sposób wytłumaczyli podstawowe pojęcia w krypto - wyszła z tego całkiem merytoryczna i łatwa w odbiorze pogadanka

@CzulyTomasz: Oglądam. Jestem w 30 minucie. Moim zdaniem nie wytłumaczyli tego dobrze. Zbyt chaotycznie mówią, gościu zaczął od spadku wartości dolara, coś tam napomknął o bankach, a potem przeszedł do rzucania anegdot. Gdybym się na tym nie znał, to bym nie zrozumiał.
Powinni zacząć od podstaw - cyfrowy
  • Odpowiedz
@zjadlbymbanana: też mi brakowało o napomknięciu o kilku punktach z Twojej listy zamiast luźnych anegdot. Nie wiem czy to przez stres przed występem przed kamerą czy żeby nie prowadzić zbyt długiego monologu - tu akurat przy podstawach bitka mogli trochę więcej powiedzieć.
  • Odpowiedz