Wpis z mikrobloga

Miruny temat #linuxl l jest dla mnie kompletną abstrakcją, ale mam wenę i i chciałbym nadrobić. Kolega polecił mi #ubuntu , ale po dniu już zacząłem gierki instalować (kopiowałem samouczki do terminala) zamiast ogarniać co się faktycznie dzieje. Tak za pół godzinki znajdzie się może ktoś dosyć mocno będący w temacie, kto udzieli mi kilku wskazówek? Tylko +18 bo płacę bimbrem ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • 4
@ruum kurde nie powinienem dzisiaj siedzieć jednak, bo jutro nie mogę dnia przespać... To może dobrze, że w tagu pomieszałem ¯_(ツ)_/¯ ale na pewno potrzebuję rzetelny i napisany możliwie najprostszym językiem słownik, info odnośnie sterowania systemem przez terminal, najlepiej bez interfejsu graficznego. Mam zapędy, żeby telefon Linuxem też zarazić, ale zaczynam trochę od zera
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Neuroatypowy: jak zaczynasz od zera to zostań przy obsłudze na graficznym interfejsie. Dopiero jak wszystko obczaisz i poczujesz się mocny, to przeskocz na terminal. Sprawdzaj na filmikach na YT jak zrobić w terminalu to co umiesz na interfejsie. W razie wtopy łatwo wycofasz zmiany. Ubuntu na start chyba najlepsze.