Wpis z mikrobloga

@gharman: nczas jest dla mnie bardzo miernym źródłem informacji bo manipulują danymi jeszcze bardziej niż ministerstwo. Nie odniosę się do tego, bo na szybko nie jestem w stanie znaleźć danych oficjalnych a nczas oczywiście nie podaje źródła.
Natomiast to co widzę: mimo straszenia i naginania (pomijanie bardziej wiarygodnych danych ogólnych na rzecz obarczonych większym błędem danych z ostatnich dni) nadal ponad 50% zaszczepionych stanowi mniej niż 1/4 zgonów.
Ale bardziej
  • Odpowiedz
@gharman: oczywiście, że je widziałem, ale z tych twittów nie wynika wszystko o czym piszą (część artykułu o poprzednich tygodniach). Problemem nadrzędnym jest manipulacja tymi danymi i rzucanie się na nie wtedy, kiedy akurat pasują pod tezę i branie pod uwagę tylko tych.
Oczywiście, że taki skok w ilości zgonów wśród zaszczepionych jest interesujący i niepokojący, ale jak można trzepać do tych danych pomijając, że na 816 zmarłych zaszczepionych, 40
  • Odpowiedz
@JarosG: > Na razie fakt jest taki: w szpitalach i na oddziałach covidowych leży pi razy drzwi 90% nieszczepionych. Chorują częściej, przebieg choroby jest częściej poważny, częściej umierają.
no ale to wlasnie nie trzyma sie kupy
jesli 25% zgonow to zaszczepieni a w szpitalach lezy 90% niezaszczepionych to gdzie ci zaszczepieni umieraja?
  • Odpowiedz
@JarosG: no to zalozmy ze w szpitalu lezy 1000 osob z czego 90% to niezaszczepieni (100:900)
umiera powiedzmy 10% z 1000 to jest 100 osob (to jest losowe zalozenie)
z tego 25% to zaszczepieni czyli 25 osob
wychodzi ze zaszczepionych umiera 1/4 podczas gdy niezaszczepionych umiera mniej niż 10% (75/900)

takze z takich danych to wychodzi nawet gorzej
  • Odpowiedz
@gharman: to tylko oznacza, że nie rozumiesz o czym mówisz i jak działają szczepionki. A szczególnie kiedy i z jakich powodów NIE działają i z czym to się wiąże. Nie lubię dowodów anegdotycznych bo to g---o nie dowód ale ten zmarły o którym pisałem na początku to taka właśnie osoba, jak to się mówi, obciążona.
W dodatku nadal bierzesz pod uwagę te pasujące pod tezę 25% z jednego tygodnia, podczas
  • Odpowiedz
@JarosG: a to smieszne w ogole ze nagle znow wracamy do 99% niezaszczepionych od poczatku szczepien, bo jednoczesniej jest 98% zgonó wśród niezaszczepionych. idac twoja logika to zaszczepiony ma 2x wieksza szanse na smierc co jest oczywista nieprawda
  • Odpowiedz
@gharman: rozumiem, że nic z tego? napisałeś bzdury, których nie potrafisz poprzeć niczym rzetelnym, zebrałeś plusy od innych łykopkowych imbecyli i teraz wszyscy s----------a? xD ok
  • Odpowiedz
@gharman: Rzeczywiście, z tego co wrzucono na twitterze MZ wynika, że od czasu, kiedy osiągneliśmy 50% zaszczepionych pełną dawką (początek września), 22% wszystkich zgonów, to zgony osób zaszczepionych. To sporo i nieciekawie to wygląda. Nie musi to jednak automatycznie oznaczać, że szczepionka zmniejsza szansę na zgon tylko 5-krotnie. Zbyt dużo w takiej metodologii jest czynników niezależnych i niezbadanych, aby od razu wysnuwać takie konkluzje.

Aczkolwiek, tak jak wspomniałem - z
  • Odpowiedz
@Brzuchol00: ciesze sie ze sie zgadzamy, tez nie uwazam ze w ogole nie dziala, ale ze oficjalne komunkaty typu 99% niezaszczepionych to klamstwo i nie wzbudza zaufania w ludziach ktorzy sprawdza dane sami
  • Odpowiedz