Wpis z mikrobloga

Mireczki, chce założyć działalność montaż piecy, bedzie mi pomagał jeden fachman na umowe o pracę,
ale powiedzcie jak to jest z vatem.
Kupuje piec i części dajmy na to za 12300 zł bo 10000 plus vat 23%
dorzucam np 1000 za robociznę ale daje vat 8% bo to usługa
czyli 10.000(netto za częci)+1000 za robiciznę = 11000+8%=11880

czyli wydałem 12300 a dostanę 11.000+8%=11880
czyli jestem na "stracie" vatu 2230-880=1350 zł !!!
i co się robi z ta kasą z różnicy vatu?
czy można np. "wydać" ją na zapłatę swojego zusu i pracownika?

#biznes #gospodarka #ksiegowosc #rachunkowosc
#przedsiebiorczosc #firma #remont #remontujzwykopem
#prawo #wlasnadzialalnosc #ksiegowa
  • 11
  • Odpowiedz
@kuncfot: dziękuję z odpowiedź , czyli jeżeli zrobię tylko taką fakturę to bez próśb sami przeleją te 1350 zł na konto?
aż się nie chce wierzyć, wujo mówi, że jak urząd skarbowy cokolwiek oddaje to od razu jest kontrola,
a u mnie jak widzę koszty materiałów z vatem 23% to miesiąc w miesiąc będzie strata na VATcie
  • Odpowiedz
@wykops2: o zwrot występujesz w comiesięcznej/kwartalnej deklaracji vat. Przeleją w ciągu 60dni i będzie raczej kontrola.
Ale spodziewając się, że będzie nie robisz głupich zakupów czy jawnych wałków.
Kontrola będzie wyglądać tak:
Panie wykopas2 poproszę o skany trzech największych faktur zakupowych o numerach .. oraz trzy faktury sprzedaży.
i to wszystko. Przejrzą jeszcze u siebie Twoje jpk i jak wszystko gra, dostaniesz zwrot na konto.
  • Odpowiedz
@kuncfot: będzie legitnie jak ta lala ;) a gdzieś słyszałem, że z tego nadpłaconego vatu można płacić zusy lub podatek dochodowy, ale nie wiem czy dobrze słyszałem, wtedy US mniej by oddał albo nic i by im może żyłka nie pękała co miesiąc
  • Odpowiedz
@wykops2: to jest tak: ... piszesz o płatnościach MPP - split payment

jak firma zapłaci za Twoje faktury MPP , to vat leci na konto vat i z niego możesz płacić podatki i zusy i pit4
urząd tez może Twoj zwrot vat wykonać na konto vatowskie ...chyba w 25 dni a nie 60
  • Odpowiedz
@kuncfot: dzięki jeszcze raz, ok czyli to zależy kto jest klientem,
firma - zaplata od razu jest na koncie mpp i mogę z nie płacić zusy i podatki
osoba prywatna - kasa zwrot do 60 dni po deklaracji (raczej tak będzie częściej),
  • Odpowiedz
@wykops2: zgadza się, ale nie opłaca Ci się wymagać zapłat MPP, lepiej mieć te pieniądze na normalnym koncie i swobodnie nimi dysponować, z konta Vat ( mpp ) możesz tylko płacić vat za zakupy od firm i podatki i zus.
  • Odpowiedz