Aktywne Wpisy
Mam naprawdę poważnie pytanie
Zarobki: ok 20k (ciepły etat w korpo IT)
Rzeczy materialne: mieszkanie 70m2 w BIG5 na własność, wyremontowane (po babci), samochód zwykłe kombi BMW o wart ok 100k, dwa rowery szosa i elektryk górki każdy wart > 10k
Zwiedzonych ponad 20 krajów
Od 6 lat stabilny związek kilka lat młodszą różową, która mocno naciska mnie na dziecko i ślub
Dobrzy znajomi od wielu lat, hobby fotografia
Zarobki: ok 20k (ciepły etat w korpo IT)
Rzeczy materialne: mieszkanie 70m2 w BIG5 na własność, wyremontowane (po babci), samochód zwykłe kombi BMW o wart ok 100k, dwa rowery szosa i elektryk górki każdy wart > 10k
Zwiedzonych ponad 20 krajów
Od 6 lat stabilny związek kilka lat młodszą różową, która mocno naciska mnie na dziecko i ślub
Dobrzy znajomi od wielu lat, hobby fotografia
maciekqtno +33
Chłop sie porwał na czeleńdż i idzie z Kutna do Łodzi na mecz Widzewa z Lechem z buta, ponad 20km za mną jeszcze niecałe 40 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#mecz #ekstraklasaboners #ekstraklasa
#mecz #ekstraklasaboners #ekstraklasa
ale powiedzcie jak to jest z vatem.
Kupuje piec i części dajmy na to za 12300 zł bo 10000 plus vat 23%
dorzucam np 1000 za robociznę ale daje vat 8% bo to usługa
czyli 10.000(netto za częci)+1000 za robiciznę = 11000+8%=11880
czyli wydałem 12300 a dostanę 11.000+8%=11880
czyli jestem na "stracie" vatu 2230-880=1350 zł !!!
i co się robi z ta kasą z różnicy vatu?
czy można np. "wydać" ją na zapłatę swojego zusu i pracownika?
#biznes #gospodarka #ksiegowosc #rachunkowosc
#przedsiebiorczosc #firma #remont #remontujzwykopem
#prawo #wlasnadzialalnosc #ksiegowa
Zysk licz netto minus netto
vat należny minus naliczony = do zwrotu
aż się nie chce wierzyć, wujo mówi, że jak urząd skarbowy cokolwiek oddaje to od razu jest kontrola,
a u mnie jak widzę koszty materiałów z vatem 23% to miesiąc w miesiąc będzie strata na VATcie
Ale spodziewając się, że będzie nie robisz głupich zakupów czy jawnych wałków.
Kontrola będzie wyglądać tak:
Panie wykopas2 poproszę o skany trzech największych faktur zakupowych o numerach .. oraz trzy faktury sprzedaży.
i to wszystko. Przejrzą jeszcze u siebie Twoje jpk i jak wszystko gra, dostaniesz zwrot na konto.
jak firma zapłaci za Twoje faktury MPP , to vat leci na konto vat i z niego możesz płacić podatki i zusy i pit4
urząd tez może Twoj zwrot vat wykonać na konto vatowskie ...chyba w 25 dni a nie 60
firma - zaplata od razu jest na koncie mpp i mogę z nie płacić zusy i podatki
osoba prywatna - kasa zwrot do 60 dni po deklaracji (raczej tak będzie częściej),
@kuncfot: Kurde szok, dobre. Ale widze że to dla usług budowlanych jedynie.