Wpis z mikrobloga

#biblia #katolicyzm
#bekazkatoli

Zapraszam do wpisywania waszych ulubionych absurdów / niezrozumiałych rzeczy na temat bibli. To co was śmieszy, zastanawia.

Kolega zielonka na tagu zaczął wrzucać swoją listę, niestety banuje jeśli ktoś się z nim nie zgadza. Ja jestem otwarty i na ateistów i na katolików, chętnie poczytam bez usuwania postów itd.

Co was najbardziej brzydzi w religii albo piśmie świętym?
  • 16
@Pen1: zniewolenie na poziomie miłosnym i seksualnym. Dla mnie to chore i najbardziej upadlająca człowieka rzecz, by dwoje ludzi mogło się kochać czy nawet całować i mieszkać ze sobą to trzeba pytać o zgodę obcego człowieka, zbierać światków, formalizować to i oczywiście sypnąć groszem. Dla mnie to najgorszay etap zniewolenia człowieka.
@prezes_internetu: nic tam nie było do orientowania się bo od początku wiedział kim jest, że umrze na krzyżu i kto go zdradzi. Miał wypełnić zadanie i przepowiednie, więc raczej niczego odkrywać o sobie nie musiał. to moja interpretacja.
@jan_zwyklak: jestem laikiem, ale to co interpretuje z listu do Koryntian, to jeśli nie uważasz się za członka kościoła, to jego zasady Cię nie obowiązują. Żyj seksualnie jak chcesz, bo sam odpowiadasz za swoje zbawienie (lub jakość życia doczesnego) Jeśli jesteś jednak członkiem kościoła, to jesteś nim po to by kościół pomógł Ci wyznaczać zasady moralne. Dla kobiet rozwiązłość jest szkodliwa, więc są pewne wskazówki jak "żyć dobrze". Nie cudzołożyć, tylko
@prezes_internetu Tradycja katolicka uznaje że nie był tego bynajmniej w pełni świadomy od urodzenia. Wiedza o okolicznościach Jego Poczęcia i Narodzin miała mu zostać przekazana przez Maryję i Józefa. Podczas znalezienia w świątyni (12 lat) już zdawał sobie co najmniej częściowo sprawę, że jest Synem Bożym i zaczął się objawiać jako Ktoś Niezwykły. Pełnię zrozumienia Swojej Tożsamości, Natury i Misji miał posiąść niedługo przed chrztem w Jordanie i kuszeniem na pustyni (ok.
@Pen1: Moje ulubione to twierdzenie, że Noe żył 950 lat. W ogóle wg. biblii ludzie kiedyś żyli po 900 lat. No i to zsyłanie przez b0ga co chwile jakichś to węży, to potopów, to kataklizmów żeby #!$%@?ć ludzi ( ͡° ͜ʖ ͡°) Śmieszna książeczka, ale zaraz wjedzie katol cały na biało bez argumentów napisze "o #!$%@? gimboateizm, ale wam pojechałem #!$%@?" i zakończy dyskusje.
Ja w ogóle nie znam starego testamentu, czyli tych najbardziej kontrowersyjnych fragmentów. Na nie właśnie liczyłem, że je podacie, a ja zbadam.
@Pen1 to że Mojżesz to socjopata i morderca, który był bardziej okrutny od żołnierzy, kazał mordować bez litości nawet dzieci, a dziewczynki brać na niewolnice seksualne. Sam też własnoręczne kogoś zamordował, chyba dlatego że się śmiał/obrażał innego Izraelitę (już nie pamiętam dokładnie).

Jego postać idealnie pasuje do kogoś ze schizofrenią, a ludzie łykają ten szajs jak prawdę objawioną. Do tego Mojżesz dał nie tylko Dekalog, ale i kary za jego złamanie, co
@royalewithcheese: te które Cię gorszą. Pisałeś o Jahwe, homoseksualistach itd. Wiesz gdzie konkretnie te fragmenty są? Zanim przeczytam cały stary testament minie trochę czasu, a tak mógłbym przeczytać odrazu ten rozdział z okrucieństwami.

Jak nie podasz to też się nic nie dzieje bo prędzej czy później przeczytam całość.