Wpis z mikrobloga

@aseeon_: Tak. Zgodzę się kompletnie. Serio. Ale libka służy do obsługi robota, nie ma innej możliwości komunikacji, no chyba, że jakiś reverse engineering. Potrzebuje jej żeby skończyć jeden projekt. Korpo, które to wykonało dało dość beznadziejną dokumentację, nie aktualizuje libek i ostatnio ma problemy finansowe (ciekawe...), stąd nie spodziewałbym się jakichś zmian, szczególnie, że promują inne swoje rozwiązanie.
@aseeon_: Taa, dzięki, się człowiek przyzwyczaił do dobroci wersji trzeciej, szczególnie tych nowszych, że aż każda linijka boli (°°
@poloq: używam M1 do pracy, ale cały czas jest to mniej wygodne niż na x86/x64. Wirtualizacja leży, obsługa pewnych starszych aplikacji także, instalacja gotowych paczek stacków serwerowych także. Na Intelu po prostu instalujesz i bzikasz, a tutaj trzeba kombinować. Pamiętaj, że Rosetta 2 jest pomostem do pełnej migracji na ARM i za kilka lat pewnie będzie wycofana, tak jak pierwsza wersja Rosetty w przypadku PowerPC. Może się zdarzyć sytuacja, że wykonanie
@krejdd: ten projekt będę musiał wspierać jeszcze maks rok, maks. Tak to mój workflow raczej opiera się o nowocześniejsze rozwiązania - .NET core, angulary i inne reacty, cpp, qt, py3, flutter. Martwi mnie trochę, bo chciałem coś podziałać z embeddami, ale że chociaż to bieda arduino jest wspierane to jakoś już przeżyje.

Sądzisz, że tak szybko wycofają się z Rosseta? Po stronie PC przejście na arm jest raczej bardzo daleko, trochę
Sądzisz, że tak szybko wycofają się z Rosseta? Po stronie PC przejście na arm jest raczej bardzo daleko, trochę ograniczyliby użytkowanie takiego sprzętu.

@poloq: To raczej kwestia 5-8 lat wsparcia. Legacy z intelowskiej architektury jest zbyt ogromne, żeby szybko to ubili.

ale ta batka, ekranik, system, komfort...

Szczerze powiedziawszy, to sam MacOS jakoś dupy nie urywa (poza designem, bo jest po prostu ładny i to fakt). Mimo 10 lat siedzenia na
@krejdd: hmm, do tej pory słyszałem same superlatywy. To byłoby moje pierwsze zderzenie z makiem. Nie mam desktopa, to byłby mój jedyny sprzęt. Linuxa uwielbiałem, korzystałem kiedy tylko mogłem, więc unixowość macOS też na plus. Jak masz jeszcze jakieś gorycze z nim związane to też chętnie posłucham - lepiej przed zakupem.

No i mam iphone - możliwość wgrania na niego własnych apek znaczy dla mnie chyba więcej niż powinna :)

Co
hmm, do tej pory słyszałem same superlatywy.

@poloq: ja zawsze biorę wszystkie za i przeciw i nie bawię się w fanbojowanie marek ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dla mnie kultura pracy wygrywa:
- brak wentylatorów, niegrzanie się laptopa
- bezkonkurencyjny antyaliasing tekstu w edytorach tekstowych
- bardzo dobrej jakości matryca
- bezkonkurencyjny gładzik i w miarę OK klawiatura
- niska waga sprzętu (13 cali)
- długość życia na
@krejdd: Dzięki wielkie! A czujesz się może ograniczony przez 16GB RAMu? Do 14'' można już dobrać 32GB (+2k do ceny...). Parę lat już siedzę na 32gb i szczerze trochę martwi mnie, że to mało przyszłościowe.
A czujesz się może ograniczony przez 16GB RAMu?

@poloq: nie, mam odpalone 4 przeglądarki (2xFirefox, Chrome, Safari), serwery, jakieś procesy w node w tle, Dockery, Spotify, IDE i wszystko śmiga.
@poloq: wolałbym 14'', ale nie ma touchbara i jest za droga, nie opłaca się. 13'' starcza mi absolutnie do wszystkiego - chyba że 3rd party developerzy dorzucą support dla gamingu, wtedy ten extra performance z GPU byłby spoko. Ale szczerze w to wątpię, szczególnie że Apple poszedł w swoje API Metal zamiast wspierania Vulkana.

A tak w ogóle to wolałbym 16, jakby ważył tyle co 13, ale fizyki nie oszukamy (
@krejdd: szczerze nie spodziewałbym się tego gamingu, przez cenę kupią to raczej tylko ludzie, którzy na tym zarabiają, wiec relatywnie mały biznes :/ choć kto wie

Kusi mnie wciąż ten base model 14nastki, może poczekam jeszcze na jakieś testy. Do 13nastki pro z 16gb ramu jest jakos niecałe 2k różnicy, co przy tych cenach nie jest takie tragiczne, jeśli będzie wymierny zysk. Jeśli nie to może sprawie sobie za to nowy