Wpis z mikrobloga

Cześć
Posiadam Xiaomi Redmi note 5 i od paru miesięcy mam duże problemy z Baterią i ładowaniem.
Mianowicie telefon bardzo wolno się ładuje (do 100% przez całą noc gdzie wcześniej wystarczyło 3-4h) a gdybym ładował podczas oglądania yt to % stały by w miejscu lub nawet spadały. Sama bateria wcześniej wystarczała mi na cały dzień lub nawet 1.5dnia a obecnie max to jakieś 4h. W serwisie wymienili mi gniazdo ładowania, nie wiem skąd pomysł że to pomoże baterii a nie rozwiązało to nawet problemu z ładowaniem. Co może być przyczyną? Czy telefon jest jeszcze do uratowania? Na allegro znalazłem zestaw do wymiany baterii czy to by pomogło?
Pozdrawiam serdecznie i miłego weekendu życzę.
#smartfon #technologia #telefony #informatyka #elektronika #xiaomi
  • 25
  • Odpowiedz
@Elo_here: To jest stary telefon i stara bateria zapewne. Kup na allegro nową za 40- 50 zł odkręć te dwie śrubki (śrubokręt często jest w zestawie z baterią) i wymień ją bo już pewnie miała swój limit cykli ładowania.
  • Odpowiedz
  • 0
@kidi1 dokładnie tak chciałem zrobić, znalazłem na allegro za te 50zl zestaw bateria+śrubokręty ale wolałem dopytać tutaj czy to pomoże. Mam go 2 lata już śmiga wszystko nigdy się nie zaciął tylko bateria wyzionela ducha. Dziwne że serwis tego nie zrobił tylko postanowili wymienić gniazdo za 150 zł
  • Odpowiedz
  • 1
@Elo_here Tak na oszczędzanie. Tak miałem i telefon fiksował, pokazywał 100% a za chwilę 30% i pikał i się wyłączał. Myślałem że bateria już padła. Wyładowałem go do zera i poleżał sobie a teraz trzyma bateria jak wściekła 4 dni.
  • Odpowiedz
@Elo_here: Już Redmi note 12 jest a Ty masz dwa lata piątkę? Miałem taki problem z czwórką. Wymieniłem baterię i pomogło na rok, później znów wymieniłem i dalej słabo trzymała i się mocno nagrzewał. Zużycie układu zasilania na płycie głównej. Jak ładuje i działa wszystko przy podłączeniu do komputera przez USB to gniazdo jest dobre. Ten serwis coś w kulki leci.
  • Odpowiedz
  • 0
@kidi1 ze względu na to że telefon wystarczająco mi służy zostawilbym go sobie jeszcze na rok jeśli wymiana baterii by pomogła. Jeśli nie to kupie nowy
  • Odpowiedz
  • 0
@kidi1 redmi 5/redmi 5 plus. Note mają aparaty tak jak mówiłem wyżej. Mniejsza, mi służy i gdyby nie bateria potrzymał bym go jeszcze rok. Studenciak Janusz z tej strony więc nie widzę sensu w kupowaniu premierowego telefonu co roku.
  • Odpowiedz