Wpis z mikrobloga

#uk #biznes #ksiegowosc Mam pytanie, czy można założyć ltd i nie płacić vatu? Bo mam pewien pomysł ale problem jest taki, że nie dostane faktury na zakup więc nie odliczę vatu przez co sprzedaż byłaby nieopłacalna. Dostane paragon, nic nielegalnego oczywiście, tylko no niestety nie jestem w stanie uzyskać faktury za zakup. Czytam na stronach rządowych, że:

When do you have to register?
If at any time, your business turnover for the previous 12 months exceeds the current VAT threshold level (currently £85,000 from 1st April 2021), then your company must register for VAT.

To znaczy że przy mniejszych obrotach mogę zrezygnować z rozliczania vatu i płacić jedynie podatek dochodowy? Jeżeli tak to w jaki sposób byłby on liczony przy braku faktur a jedynie paragonach? Od całości obrotu? To chyba bez sensu bo wtedy w moment wchodzę w próg 40% xD

Pozwolę sobie zawołać @BlackTabby bo pamiętam, że otwierasz biznes z własną księgowością tutaj, pomóż koledze z mirko, a obiecuję, że jak mi wypali to będę się rozliczał u Ciebie :D
  • 18
@kwiatosz: Tak wiem, mówiłem o obrocie bo np w polsce mi się opłacał najbardziej ryczałt i 3% obrotu do płacenia. Tutaj jedyny mój problem czy potwierdzenie płatności z konta jest odpowiednim dowodem poniesienia kosztu, czy potrzeba jest faktura. Jeżeli to wystarcza, a czytam i piszecie mi że tak, to git nic tylko zakładać LTD i się bogacić ;) Czytam już o sposobie z dywidendami i obniżenie podatku dochodowego do 7,5% co
@BlackTabby: Dokladnie tak, tyle ze kupuje cos na stronie internetowej a potem sprzedaje to drozej na jakims ebayu powiedzmy. Tylko ta strona na ktorej kupuje nie daje mi faktury, moim potwierdzeniem zakupu jest wykonana do nich platnosc z mojego banku.
@ElijahBaley: Samo potwierdzenie z banku nie przejdzie. Swoją drogą nie bardzo kumam czemu ta strona nie daje żadnego paragonu ani faktury? Ja nawet za rzeczy za £1 miałam rachunki. Jakis papier musisz od nich mieć żeby móc to wrzucić w inventory
@BlackTabby: No wlasnie zapytalem ich na maila czemu nie otrzymalem zadnego potwierdzenia dokonania platnosci. Bo mam tylko maila z dostarczonym zamowieniem i nic wiecej w sumie. Firma z HK wiec znajac zycie po prostu maja to w dupie.
@BlackTabby: Swoja droga bardzo mnie zdziwilas teraz, nawet w polsce potwierdzenie wykonania przelewu jest akceptowalna forma paragonu, dziwne ze w uk nie.

A jak biore rachunek, to co ma na nim byc? Bo skoro moga byc rachunki, to ide sobie do tego morrisona i robie zakupy i przeciez tam nie ma zadnych moich danych firmy. Czym to sie rozni od tego ze platnosci dokonalem cyfrowo i mam potwierdzenie jej dokonania z
@ElijahBaley: Nie jest absurdalne. Bo skąd na potwierdzeniu przelewu będą dane komu płacisz i za co? Możesz płacić kumplowi za loda a wrzucić to jako customer entertainment. Musisz mieć dane sprzedawcy i przedmiot co kupujesz przede wszystkim... Jak rozliczałam bank statements na karty kredytowe pracowników to musiałam mieć podkładkę w postaci rachunku :)
@BlackTabby: Masz rację. No nic, napisałem maile do firm i czekam na odpowiedzi, bo od tego zależy czy dalej ma to sens. Swoją drogą oferujesz konsultacje jakieś na disco czy innym skajpie? Zapłacę uczciwie, dowiem się raz konkretnie wszystkiego i będzie z głowy, tylko bym się musiał przygotować z pytaniami :)
@BlackTabby: Wiadomka, ja się dostosuję - pozwolisz, że napiszę jutro na priv i postaramy się dogadać :)
Disco - discord, taki komunikator ale tu też mogę się dostosować, jak jesteś z londynu to i możemy na żywo pogadać jak wolisz, mi to rybka :)