Wpis z mikrobloga

Wie ktoś co może być przyczyną wyłączającego się komputera?
Dwa miesiące temu w czasie pracy nagle zaczął wydawać jednostajny piskliwy odgłos i po kilkunastu sekundach zgasł. Sprawdziłem czy komponenty siedzą i czy wentylatory się nie zablokowały. Odpaliłem i to samo się powtórzyło po paru dniach.
Zrobiłem to samo i przez dwa miesiące spokój.
Dzisiaj po prostu zgasł i od razu po tym, próbował wstać, wentylatory się załączały ale gasł od razu, aż w końcu się poddał. Nie reagował na przycisk włączania. Odczekałem chwile. Włączyłem i odpalił. Po dwóch minutach znowu jednostajny sygnał i padł i próbował wstać.

#pytanie #pytaniedoeksperta #komputery #pc #serwispc #sprzetkomputerowy #pomocy #mojkomputerjestchory
Morguliusz - Wie ktoś co może być przyczyną wyłączającego się komputera? 
Dwa miesią...

źródło: comment_1633890527ihyCHQSuyngd1SE7X3UszQ.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
Btw. Wstępnie zrobiłem oględziny płyty głównej i nie rzuca mi się w oczy żaden spuchnięty kondensator.
Zasilacz nowy: SilentumPc Vero M3 600w,
Płyta: Gigabyte Ga-Z87hd3
Karta G: GTX 770 4GB Gigabyte
  • Odpowiedz
@Morguliusz: Zaczołbym od demontażu wszystkiego i po kolei testował - zaczoł od zasilacza i płyty głównej - oczywiscie nie podałeś konfiguracji sprzętowej, ale że to procesor intela, to zakładam, że ma zintegrowaną kartę graficzną i dedykowaną na czas testu proca/pamięci płyty/ zasilacza można go zdemontować celem uruchomienia uefi.

Po dwóch minutach znowu jednostajny sygnał i padł i próbował wstać.

Jak próbował wstać?
Uruchamia się, ale od razu rozłącza i tak
  • Odpowiedz
@thority: @slavoy: @inspektor_gadzet: @maniek50005: @supra107: @Nieuchwytny_Uchwyt: Gdyby to kogoś z Was interesowało to oddałem go do serwisu tam gdzie zasilacz mi wcześniej wymieniali. Facet posprawdzał wszystko i potestował na benchmarkach i po krótce powiedział, że był syf na cewce. Przeczyścili zasilacz + wziąłem dodatkową opcje czyszczenia kompa z wymianą pasty. Nie wiem jak mógł się tak zasyfić, żeby dawało takie
  • Odpowiedz