Wpis z mikrobloga

#informatyka
ogarniał ktoś z was Wake on LAN dla PC? potrzebuje pomocy z ogarnięciem tego WoL z zewnętrznej sieci (będąc w szkole potrzebuje odpalić kompa w domu z internetu mobilnego)
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RobiS: ciężko to ogarnąć, w teorii niby jest ale w praktyce trudno zmusić do działania. Zobacz czy nie masz możliwości ustawienia w uefi żeby komp wystartował o konkretnej godzinie.
  • Odpowiedz
@RobiS: U mnie jest tak, że w UEFI wyłączyłem oszczędzanie energii, czyli po "wyłączeniu" komputer nadal zasila porty USB i utrzymuje kartę sieciową, bo tak jest zaprojektowana płyta główna. Mankamentem jest to, że WoL zaskoczy dopiero po pierwszym ręcznym uruchomieniu peceta po podłączeniu do zasilania, ale to pryszcz. Natomiast samo wysyłanie pakietu WoL u mnie odbywa się poprzez router MikroTika, gdzie mam prosty skrypt do wybudzenia mojego peceta. Do tego
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@supra107: mam ruter Huawei B525 od T-mobile, płyta główna to msi B450-a pro i uzywam zintegrowanej karty sieciowej. swego czasu na tej płycie był msi click bios 5 i miałem ustawione WoL i na WiFi byłem w stanie odpalic kompa natomiast kilka miesięcy temu odesłałem plyte na gwarancje i wgrali mi click bios bez żadnego numerku (taki szary) no i w tym momencie nie chce mi to zadziałać :/
  • Odpowiedz
@RobiS: Jeżeli nie masz bladego pojęcia o sieciach, nigdy, ale to przenigdy nie bierz się za cokolwiek co ma związek z wystawianiem twojej sieci domowej na Internet, bo na bank zrobisz dziury bezpieczeństwa. Wystawianie czegoś takiego jak WoL czy zdalnego pulpitu na WAN to tylko proszenie się o kłopoty. Radzę ogarnąć postawienie serwera OpenVPN, np. na Raspberry Pi. Wtedy będziesz łączyć się ze swoją siecią lokalną po szyfrowanym tunelu, gdzie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@supra107: a jest opcja jakos w miarę tanio ogarnac zdalne odpalanie? jakby to coś miało pomoc to mam gniazdko na wifi xd
bo tak szczerze to potrzebuje to tylko po to, żeby potem polaczyc się teamviewerem i odpalic New World zeby wbic się w kolejkę xD
  • Odpowiedz
@RobiS: Spróbuj poszukać informacji o skonfigurowaniu serwera VPN na tym routerze Huawei, a jak się nie da to taki Raspberry Pi Zero W powinien być najtańszą opcją, 100zł za cały zestaw z obudową i zasilaczem, do tego parę dych na jakąś tam kartę microSD i będzie git. Ewentualnie jeżeli jakaś gierka jest dla ciebie ważniejsza od bezpieczeństwa to możesz dalej bawić się w wystawienie WoL na Internet, ale jakby coś
  • Odpowiedz