Wpis z mikrobloga

#zwierzeta #bocian #pomocy #pytaniedoeksperta #pytaniedoeksperta #ptaki
Ej Mirki jest sprawa. Na mieście znalazłem bociana spaceruje sobie, kupiłem mu boczek w kostkach zjadł mi dosłownie z ręki.
Ma numer na zielonej obrączce T7913
Oraz metalową na nodze z jakimś numerem na nodze i napisem Gdańsk.
Widać że miał kontakt z ludźmi. Chcę mu pomóc ale nie bardzo wiem jak. Jakieś rady? Myślałem o straży miejskiej ale w weekendy nie pracują.
BercikVanFafaq - #zwierzeta #bocian #pomocy #pytaniedoeksperta #pytaniedoeksperta #pt...

źródło: comment_1633881260Ek2ftfylf9UEcHZo2zfHZO.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jednym ze sposobów pomocy ptakom jest punkt informacyjny 801 BOCIAN (nr tel. 0 801-26-24-26), który powstał w ramach współpracy Polskiego Towarzystwa Przyjaciół Przyrody “pro Natura” z Grupą ENERGA. Dzięki prowadzonej infolinii, przyrodnicy podpowiadają jak chronić bociana białego, zwłaszcza w sytuacjach znalezienia poszkodowanych ptaków, czy zagrożonych gniazd. Infolinia dostępna jest na terenie całego kraju, od poniedziałku do piątku w godzinach 10.00-17.00.
  • Odpowiedz
Bocian odleciał powtarzam Bocian odleciał!

Nagle jak gdyby nigdy nic poderwał się do lotu. No cóż mam nadzieję że wszystko z nim będzie w porządku mimo chłodnych temperatur w nocy...
Powiem wam że bałem się że ma coś że skrzydłem i jakiś pies go zagryzie albo z tego wszystkiego wpadnie pod samochód.
Ale być może wszystko z nim w porządku i będzie sobie żył dalej (
  • Odpowiedz
@Bercik_Van_Fafaq: To, że się spotyka jakieś bociany teraz to nie jest nic niezwykłego, niektóre nawet zimują. Póki jest na tyle zdrowy, że nie daje się podejść to nie ma co go na siłę łapać. Może faktycznie nie boi się ludzi dlatego nie odlatuje.
  • Odpowiedz
@Bercik_Van_Fafaq: Jak chcesz to ptaka z obrączką możesz zgłosić na stronie polring. Nie trzeba mieć tam konta. Wówczas możesz dostać na meila informację o tym ptaku. Gdzie i kiedy został zaobrączkowany, a także gdzie był obserwowany.
  • Odpowiedz