Domowe Mountain Dew- sprawdzony przepis Napój Mountain Dew jest smaczny, ale bardzo "chemiczny", jeden z najbardziej chemicznych napojów gazowanych. Jednak można zrobić go samemu w domu z naturalnych składników i rezultat jest świetny, do tego wychodzi to taniej. Co najbardziej mnie zaskoczyło to to, że napój smakuje bardzo podobnie do oryginału, ale ogólnie jest od niego po prostu dużo smaczniejszy i czuć naturalny smak. Przepis bazuje na znalezionym w Internecie.
Składniki: 1 galon (3,8 litra) wody gazowanej (najlepiej mocno gazowanej, bo sporo bąbelków ucieka, ale można użyć też niegazowanej) 3 szklanki cukru (szklanka 250 ml) 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki soku z cytryn (u mnie wszyły 2 cytryny na wyciskarce z robota kuchennego) 1/2 szklanki soku z pomarańczy (u mnie 1 pomarańcza) 1/4 szklanki soku z limonki (u mnie 2 limonki) 2 szklanki wody Starte na małych oczkach tarki: skórka z połowy pomarańczy skórka z połowy limonki skórka z połowy cytryny
1. Pomieszaj sodę z cukrem i wodą w małym garnku. 2. Zagotuj mieszankę, następnie zmniejsz gaz do minimalnego i gotuj 20 minut, czasami przemieszaj, po ugotowaniu zdejmij z gazu. 3. Zagotuj szklankę wody w innym garnku. 4. Wrzuć starte skórki i zdejmij z gazu, wystudź to temperatury pokojowej. 5. Przez sitko przelej wodę ze skórek do wody z cukrem i sodą, dobrze wymieszaj. 6. Przez sitko przelej do tego także soki. 7. Wszystko dokładnie wymieszaj w dużym garnku. 8. Dodaj wodę gazowaną i dokładnie wymieszaj. 9. Szybko przelewaj do butelek przez lejek, pewnie można to inaczej zaplanować, by nie zgubić tylu bąbelków.
Napój Mountain Dew jest smaczny, ale bardzo "chemiczny", jeden z najbardziej chemicznych napojów gazowanych. Jednak można zrobić go samemu w domu z naturalnych składników i rezultat jest świetny, do tego wychodzi to taniej. Co najbardziej mnie zaskoczyło to to, że napój smakuje bardzo podobnie do oryginału, ale ogólnie jest od niego po prostu dużo smaczniejszy i czuć naturalny smak. Przepis bazuje na znalezionym w Internecie.
Składniki:
1 galon (3,8 litra) wody gazowanej (najlepiej mocno gazowanej, bo sporo bąbelków ucieka, ale można użyć też niegazowanej)
3 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki soku z cytryn (u mnie wszyły 2 cytryny na wyciskarce z robota kuchennego)
1/2 szklanki soku z pomarańczy (u mnie 1 pomarańcza)
1/4 szklanki soku z limonki (u mnie 2 limonki)
2 szklanki wody
Starte na małych oczkach tarki:
skórka z połowy pomarańczy
skórka z połowy limonki
skórka z połowy cytryny
1. Pomieszaj sodę z cukrem i wodą w małym garnku.
2. Zagotuj mieszankę, następnie zmniejsz gaz do minimalnego i gotuj 20 minut, czasami przemieszaj, po ugotowaniu zdejmij z gazu.
3. Zagotuj szklankę wody w innym garnku.
4. Wrzuć starte skórki i zdejmij z gazu, wystudź to temperatury pokojowej.
5. Przez sitko przelej wodę ze skórek do wody z cukrem i sodą, dobrze wymieszaj.
6. Przez sitko przelej do tego także soki.
7. Wszystko dokładnie wymieszaj w dużym garnku.
8. Dodaj wodę gazowaną i dokładnie wymieszaj.
9. Szybko przelewaj do butelek przez lejek, pewnie można to inaczej zaplanować, by nie zgubić tylu bąbelków.
#przepisy #gotowanie #kuchnia #ciekawoski #gotujzwykopem #zdrowie #napoje