Wpis z mikrobloga

Mirki, mam zamiar zaprojektować i skręcić prostą szafkę do przedpokoju, czego nigdy w życiu nie robiłem. To ma być pionowa szafka na kurtki z dwoma drzwiczkami - jednymi nad drugimi. Szafka ma zajmować całą wysokość pomieszczenia (265 cm). Jest taki problem, że z lewej strony jest futryna, więc jest problem z drzwiami. Futryna ma mniej więcej grubość bocznej ścianki szafki. W jaki sposób najlepiej rozwiązać ten problem, żeby drzwiczki mogły się otwierać w zakresie 90 stopni?
#diy #stolarstwo #meble #meblarstwo #stolarz #pytanie
ly000 - Mirki, mam zamiar zaprojektować i skręcić prostą szafkę do przedpokoju, czego...

źródło: comment_1632594504s9F6yWG23u5EBiqFogpHaS.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MARIO99: Wielki dzięki za wskazówki i rysunki. U mnie jest niestety taki problem, że szafa mieści się we wnęce, która niestety jest za płytka. Architekt projektujący mieszkanie założył, że szafa ta będzie wystawać z prawej strony poza wnękę, więc ścianka boczna będzie odsłonięta. Muszę chyba więc dać płytę od podłogi do sufitu i dać na górze np. 5 mm luzu na nierówności?
  • Odpowiedz
@ly000 jasne ze zamias blendy mozesz dac lekki luz ale jezeli zrobisz to z jednej plyty nie bedziesz w stanie tego wniesc i postawic, bedzie za dluga, majac nozki ladnie ja wyregulujesz, co pozwoli Ci pozniej ustawic idealne szpary na drzwiach, bez tege zawsze sa problemy mimo regulacji na zawiasach. Najlepiej to by bylo zrobic ja z dwoch szafek stojacych jedna na drugiej, a jak bedzie gotowe to tylko z prawej
  • Odpowiedz