@100piwdlapiotsza: Frydenlund Bayer, ot taki norweski koncerniak w typie marcowego. Tyłka nie urywa, ale calkiem przyzwoite choć w granicach stylu się nie mieści ze wzgledu na obniżoną do ustawowego 4,5% zawartość alkoholu. Wziąłem bo akurat stouta żadnego nie było w sklepie :p
@mijagix: To w sumie trochę autorski przepis bazujący na tych z neta, ma całe 2linijki opisu, więc musiałbym go przepisać na ludzki :D Po południu ogarnę, no chyba, że masz expa z drożdżowym ciastem i wystarczy Ci ten skrócony?
@mijagix: @hgfo Co do przepisu na brioszki to: Składniki na 6 bułek: - 80g masła (prawdziwe masło, żadna k*a margaryna) - 450-470g mąki (ja użyłem tortowej, nada się wszystko między typ 400 - 550) - łyżeczka soli (chyba, że masz solone masło, wtedy nie dodawaj nic) - 250g mleka (podgrzanego do 30-35st, wyższa temp. zabije drożdże), mleko najlepiej świeże bo uht zostawia gówniany posmak - 1 jajko (najlepiej w temp
Wykopki po zawodówce (ew. liceum wieczorowym) wyzywają habilitowanego doktora nauk prawnych od przygłupów xddd kiedy scenariusz idiokracji staje sie faktem #sejm #sejm
Plusujcie, jeśli chcielibyście na Mirko merytoryczne podsumowanie każdego dnia obrad sejmowych. Co efektywnie zostało uchwalone i przegłosowane oraz kolejne kroki.
#gotujzwykopem
Odkopuję też starożytny tag: #codziennyburger
Z różową chyba robimy wszystko co dobre do jedzenia, ale burgerów jakoś nigdy nie robiliśmy
Lewy burger to od spodu: buła + majonez z chipotle + marynowane jalapenos + kotlet + karmelizowana cebula+ buła posmarowana chipotle mayo. W pytę był.
Prawy to w sumie klasyka: buła + majonez + sałata + kotlet + pomidory + czerwona cebula + góra bułki posmarowana keczupem i musztardą.
Brioszki samodzielnie pieczone. Kotlety to po 200g wołowiny (mix 15% tłuszczu), na mięso starty 50/50 cheddar/mozarella i bekon.
(づ•﹏•)づ
@mijagix: pierwszy lepszy
https://basiazsercem.pl/przepis/bulki-brioche/
Jak chcesz znaleźć coś lepszego to Joshua weissman ma dobry przepis na Bułki do burgerów
Składniki na 6 bułek:
- 80g masła (prawdziwe masło, żadna k*a margaryna)
- 450-470g mąki (ja użyłem tortowej, nada się wszystko między typ 400 - 550)
- łyżeczka soli (chyba, że masz solone masło, wtedy nie dodawaj nic)
- 250g mleka (podgrzanego do 30-35st, wyższa temp. zabije drożdże), mleko najlepiej świeże bo uht zostawia gówniany posmak
- 1 jajko (najlepiej w temp