Wpis z mikrobloga

Ciekawostka uważam, że ważna - "Agrowłóknina, zwana czarną szmatą, zwiększa spływ powierzchniowy wody, utrudnia parowanie, ogranicza dostęp tlenu do korzeni, sprawiając, że rośliny płytko się korzenią, są niestabilnie umocowane w gruncie i wrażliwe na suszę. Teoretycznie jest przepuszczalna dla wody, ale w praktyce szybko się zamula. Prowadzi do przegrzewania się gleby. Zmniejsza liczbę i różnorodność organizmów glebowych. Ogranicza rozrost kęp, rozsiewanie się roślin i ich rozprzestrzenianie za pomocą rozłogów. Jest nieestetyczna, brzydko się starzeje, zaśmieca mikroplastikiem, uniemożliwia samonawożenie roślin i wymaga ciągłego uzupełniania ściółki. W perspektywie kilku lat nie zapobiega wsiewaniu się i rozwojowi chwastów. Jest plastikowym, niepotrzebnym śmieciem"
#ogrodnictwo
  • 9
@olelek: Myślę, że tu panuje taka sama zasada jak w budowlance. Po co ludziom wciska się często drogie i niepotrzebne materiały? Ponieważ ktoś na tym zarabia ¯\_(ツ)_/¯ świat jest pełen wynalazków zbędnych, a jednak ludzie je używają. Jak dla mnie płyn do higieny ust jest totalnie niepotrzebny, wystarczy mycie zębów i używanie nici dentystycznej.
@ignis84 oj tak, zgadzam się bardzo. Im dłużej zajmuję się ogrodnictwem tym wyraźniej widzę, że tym biznesem też rządzi pieniądz. Agrowłóknina to jeden z tych przykładów, niepotrzebna, nawet szkodzi, a jakoś się przyjęła. Teraz są bardzo modne donice betonowe. To ładny dodatek, ale tak naprawdę bardzo kosztowny w utrzymaniu bo rośliny w donicach łatwiej przemarzają więc może się skończyć na wymienianiu ich co roku. Roślina rosnąca w gruncie to logiczniejsze rozwiązanie. Co
@ignis84: @kjut_dziewczynka: tyle ze bardzo sie przydaje bo nie rosna chwasty, przynajmniej na zabezpieczonej powierzchni. To ogromny plus, dzieki ktoremu sie ja kupuje i stosuje. Tak przy roslinach ozdobnych jak czesci jadalnych.

Rosliny ozdobne kupujemy dla wygladu. A ze mamy wiecej kasy to mozemy sobie pozwolic na egzotyczne i zajmowanie sie niemi czy czeste odnawianie. Roslin krajowych mamy pelnoo dookola i w swoim ogrodzie/tarasie/balkonie chcemy czegos innego.
@ignis84: jak dla mnie jej największą zaletą jest to że nie przerasta przez nią perz, którego na ogrodzie mam ogrom. No i przy sadzeniu małych sadzonek w większych odstępach mam zabezpieczony duży obszar, w miarę jak rośliny się powiększają to stopniowo wycinam w okół nich włókninę. Zawsze daję na nią warstwę kory i nie zauważyłem żeby ziemia nadmiernie się ogrzewała, w lecie wycinałem fragment pod nowe nasadzenia to pod samą włókniną