Wpis z mikrobloga

@loonyPL: siema, mam pytanie :D W znalezisku o przeszklonym silniku odrzutowym wrzuciłeś filmik z PLubelskiej o podobnej konstrukcji. Była ona robiona na jakiś projekt studencki czy kupiona jakoś? Jeśli nie była kupowana jako gotowy produkt to miałbym kilka pytań odnośnie projektu jeśli pozwolisz :D
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@loonyPL: no więc wpadł mi pomysł robienia czegoś takiego na grant rektorski jako koło naukowe. I zastanawia mnie ile można robić samemu przy takim silniku? Tylko stanowisko, osłony, sterowanie wydaje mi się... Silnik kupowałeś jako całość z zewnątrz czy może jakaś firma wspomagała. I tak przy okazji z ciekawości co studiujesz ;)
  • Odpowiedz
Generalnie można wszystko robić samemu - zależy jaki masz budżet. Sporo części dostępnych jest na ebay - kupiliśmy tam trochę. Silnika jako gotowego nie kupiliśmy, ale też nie strugaliśmy każdej części z prefabrykatu. Oczywiście u tokarza spędziliśmy dni żeby wszystko dobrze do siebie spasować. Zrobienie układu paliwowego też nie było proste - musieliśmy się najpierw nauczyć lutowania mosiądzem. Łożyska kolejny problem, ale podpowiem, że mają fajne i niedrogie w instytucie ceramiki precyzyjnej.
  • Odpowiedz
jak energetyke to moze kmincie taką turbinkę jako generator prądu i ciepłej wody? jakis bio gaz czy inne scierwo,granty ekologiczne itd ;P
  • Odpowiedz