Wpis z mikrobloga

Za kasowanie wpisów powinni batożyć.

Pytanie jaki jest sens kupować Kindle jak ceny ebooków są tańsze od fizycznych książek średnio o 5zl tylko

nie do końca xd plus kino jest droższe od VOD tak z dwa razy. Koszt produkcji eBooka to grosze a mimo to jest drogi. Gdyby e-book kosztował 5zl to ma to sens

@Marvel7: Pytanie jakich książek? Bo kilka ostatnich, które kupowałem miały różnicę średnio 40% a kupowałem nowe książki. Z kolei niektóre techniczne książki np miałem przecenę z 160 zł na 20 zł. A jeszcze w bundlach możesz wyrwać często różne spoko tytuły za jakieś śmieszne pieniądze rzędu 10-30 zł za kilka kilkanaście tytułów w jakiejś tematyce. A to tylko jak chcesz mieć książki na własność w plikach bo nawet nie wspominam o różnych rodzajach abonamentów.

#ebook #ksiazki
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kryspin013: kisne zawsze z tego "koszt produkcji ebooka to grosze". Przecież żeby powstał ebook to wcale autor nie musi napisać książki, redaktor jej zredagować, wydawnictwo wypromować, ew. tłumacz przetłumaczyć, grafik zilustrować, sklep sprzedawać i mieć miejsce na serwerach itd. No i wcale nie musi istnieć papierowa książka która stanowi pewnie z 90% sprzedaży i bez niej sam ebook nie miałby racji bytu bo nie opłacałoby się go produkować.
  • Odpowiedz
@BrakPomysluNaNick: Poniekąd masz rację ale kiedyś argumentem za cyfrowymi dobrami było to, że będą tańsze w sprzedaży i nie zawsze są. Dystrybutorzy i wydawnictwa w sumie srogo walą autorów na prowizję więc się nie dziwię, że cyfrowa wersja kosztuje blisko fizycznego wydania. Po prostu wszyscy chcą więcej zarobić na pominięciu pośredników bo książki to wcale nie jest taki dobry biznes, a jak wspomniałeś nad książką wcale nie pracuje tylko jedna
  • Odpowiedz
@Kryspin013: no właśnie miałem pisać że cena regularna może jest podobna ale są regularne promocje na całe wydawnictwa czy ebooki za dychę a papier to co najwyżej w koszach w markecie to co się nie sprzedało. Więc tak naprawdę jak się nie musi czegoś przeczytać na już to ceny są sporo niższe.
  • Odpowiedz