Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#pytaniedoeksperta #chrzest
co się daje jako matka chrzestna? jakiego typu rzeczy, nie byłam nigdy, a z zaskoczenia będę za tydzień xD
jak sam hajs to ile, jak coś jeszcze to co można? Głupio tak z samą kopertą

pytanie do #kosciol ile wynosi cołaska w kancelarii parafialnej bo nie mam pojęcia
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@pp53: z zaskoczenia mnie wzięli¯\_(ツ)_/¯
mi to tam w sumie przy jednym lotto, przeżyje. Jakby to było dziesiąte to bym podziękowała, ale że to pierwsze dziecko od 20 lat w rodzinie bo rodzina mało płodna to na więcej się raczej nie zapowiada
  • Odpowiedz
  • 0
@1iostatni: a i tak z 600-700 max wystarczy? Bo zdania ekspertów są podzielone - jedna znajoma twierdzi że daje tysiąc i że rodzice się czasem krzywią a druga że 500 i styknie xD
  • Odpowiedz
  • 0
@1iostatni: no bo mnie już matka moja nawiedzona kościelna nastawiła że kilkadziesiąt złotych mam wziąć bo za darmo to nic nie ma xD znajoma twierdzi że ona by dała 50 zł a mi się nie uśmiecha płacić bo wolałabym już coś młodej kupić za to XD pocieszyłeś mnie, że jak nie dam to mnie nie wywiezie na taczce z gnojem ksiądz
  • Odpowiedz
@gfgfgfa: no inna sprawa jak aktywna jestes w swojej parafii (w mniejscu zamieszkania). Zazwyczaj sprawdza czy byla koleda przyjmowana, poprzednie sakramenty i czy rodzina katolicka
  • Odpowiedz
  • 0
@patrolez: znają moje podejście do kościoła od dawna - religie lubię, ale nie czuje potrzeby płacenia księżom za to żeby mnie wpuścili do kościoła, nie czuje potrzeby patrzeć się na fałszywe baby z pierwszej ławki które po wyjściu obgadują, modlić się wolę w skromniejszym gronie, takim swoim ( ͡ ͜ʖ ͡)
no wiedzą to wszystko, ale stwierdzili, że i tak tego chcą więc ich decyzja,
  • Odpowiedz
  • 0
@AgentGRU: no też jestem biedakiem ale takim co by innym wszystko oddał i potem żarł gruz więc dlatego pytam żeby nie przesadzić
  • Odpowiedz
@gfgfgfa za wystawienie zaświadczenia w swojej parafii to 2 dyszki ofiary zazwyczaj jest przyjęte, najważniejsze żebyś była po spowiedzi, bo przyjęcie komunii świętej przez rodzica chrzestnego jest obligatoryjne (w przeciwieństwie do bycia świadkiem na ślubie). Do koperty dla rodziców dajesz tyle na ile sama jesteś w stanie sobie pozwolić, zarabiając 10k dałbym zdecydowanie więcej niż jakbym zarabiał 2k. No i dodatkowo jakiś mały gifcik w postaci obrazka albo medaliku.
  • Odpowiedz
  • 0
@RocketSlayer: zaświadczenie ogarnęłam, nic nie wziął, proszę dobrze matkować to mu na siłę nie wpychałam, Bóg zapłać w takim razie xd
no u mnie najniższa i studia do opłacania i myślałam nad 600 + coś właśnie typu obrazek albo medalik (nie mam pojęcia ile kosztuje medalik) ale mi się słabo robi jak inni zarabiający najniższą mówią mi że mało XD
  • Odpowiedz